BIH SKINUTA SA „CRNE LISTE“ Veliki napredak u sprečavanju pranja novca

EURegionVesti

9.5.2020 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BIH SKINUTA SA „CRNE LISTE“ Veliki napredak u sprečavanju pranja novca BIH SKINUTA SA „CRNE LISTE“ Veliki napredak u sprečavanju pranja novca
Bosna i Hercegovina skinuta je sa evropske liste visokorizičnih zemalja u pogledu pranja novca i finansiranja terorizma. Evropska komisija objavila je da je 7.... BIH SKINUTA SA „CRNE LISTE“ Veliki napredak u sprečavanju pranja novca

Bosna i Hercegovina skinuta je sa evropske liste visokorizičnih zemalja u pogledu pranja novca i finansiranja terorizma. Evropska komisija objavila je da je 7. maja 2020. uklonila BiH sa liste zajedno sa Etiopijom, Gajanom, Laosom, Šrilankom i Tunisom.

Iako je Bosna i Hercegovina u februaru 2018. godine skinuta sa crne liste Radne grupe za suzbijanje pranja novca (FATF), a pre toga od 2015. godine sa sive liste MONEYVAL, Evropska unija je sve do sada zadržala BiH na listi visokorizičnih zemalja, javlja indikator.ba.

Zbog toga je sprovođenje finansijskih transakcija bilo otežano, jer su banke koje posluju u Evropskoj uniji bile u obavezi da sprovode posebne procedure kada je u pitanju novac upućen ka BiH, ili iz BiH ka Evropskoj uniji. Trpele su i izvozne kompanije koje nailazile na teškoće povezane sa naplatom.

Nakon što je BiH pre nekoliko godina dospjela na dno, u krug zemalja kao što su Iran, Irak, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen, vlasti su se trgle i učinile značajan napor da zemlja ispuni svoje međunarodne obaveze.

Sa najnovijom odlukom BiH je konačno uklonjena sa popisa zemalja koje imaju nedostatke u oblasti AML, ali kao što je i naglašavano iz Ministarstva pravde BiH, ova zemlja mora da nastavi da radi na poboljšanju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma kroz sproveđenje bu međunarodnih standarda ako ne želi da se ponovo nađe na sivoj listi MONEYVAL ili FATF 2022. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...