Poljoprivredno bogatstvo od 242.000 hektara

Bil i Melinda Gejts najveći privatni zemljoposednici u Americi

AgrobiznisBiznisLifestyleSvetVestiZanimljivosti

24.3.2021 11:15 Autor: Julijana Vincan

Bil i Melinda Gejts najveći privatni zemljoposednici u Americi Bil i Melinda Gejts najveći privatni zemljoposednici u Americi
Suosnivač kompanije Microsoft najveći je vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako otkriva magazin The Land Report, on i njegova žena poseduju... Bil i Melinda Gejts najveći privatni zemljoposednici u Americi

Suosnivač kompanije Microsoft najveći je vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako otkriva magazin The Land Report, on i njegova žena poseduju 242.000 hektara u 18 saveznih država. To je za oko 21.000 ha više od porodice Offutt, koja je na drugom mestu liste domaćinstava sa najviše obradivog zemljišta u SAD.

Njihova najveća imanja su u Luizijani (69.071 hektara), Arkanzasu (47.927 hektara) i Nebraski (20.588 hektara). Pored toga, oni imaju udeo u 25.750 hektara prelaznog zemljišta na zapadnoj strani Finiksa u Arizoni.

Gejts nije jedini milijarder među najvećim veleposednicima. Na trećem mestu su Stjuart i Linda Reznik (Stewart & Lynda Resnick), koji u vlasništvu imaju 190.000 hektara i čiji je biznis, između ostalog, zasnovan na preradi poljoprivrednih proizvoda.

Najveći zemljoposednici u SAD
Bill & Mellinda Gates242.000 ha
Offutt porodica190.000 ha
Stewart & Lynda Resnick190.000 ha
Fanjul porodica160.000 ha
Boswell porodica150.000 ha
Izvor: 2020 Land Report 100

Prema istraživanju pomenutog lista, zemljište drže direktno i preko Cascade Investments. Iako može biti iznenađujuće da je tehnološki milijarder takođe najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u zemlji, ovo nije jedini Gejtsov pokušaj u poljoprivredi.

Tokom 2008. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji. Fondacija je tada uložila u razvoj i širenje „super useva“ otpornih na klimatske promene i na mlečne krave sa većim prinosom.

Prošle godine organizacija je osnovala Gates Ag One, neprofitnu organizaciju koja unapređuje te napore. Ipak, nije potpuno jasno kako se koristi poljoprivredno zemljište Gejtsovih, ali neki smatraju da je njihovo interesovanje za poljoprivredno zemljište motivisano željom da se bave pitanjem klimatskih promena, kao i da pomognu siromašnijim zemljama u kojima ljudi gladuju.

Izvor: Acrevalue & county records

Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrednostima fondacije. Cottonwood Ag Management, deo kompanije Cascade, član je Leading Harvest, neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne resurse koji daju prioritet zaštiti useva, tla i vodenih resursa.

Gejts je ranije izjavio da bez inovacija svet neće moći da se nosi sa klimatskim promenama, za koje mnogi naučnici kažu da će rezultirati ekstremnim temperaturama, prirodnim katastrofama i kolapsom ekosistema. Zato se ističe da on učestvuje u projektima zaštite životne sredine i ulaže u različite kompanije.

Jedna od njih je Impossible Foods koja proizvodi zamenu za govedinu. Profesor poljoprivredne ekonomije sa Univerziteta Illinois, dr Brus Šerik (Bruce Sherrick), koji je član uprave kompanije Liding harvest, ističe da farme nisu samo deo problema klimatskih promena, već da mogu postati i deo rešenja. On je ubeđen da će Gejts napraviti veliku razliku ako uspe da pokaže da poljoprivreda može biti i profitabilna i održiva.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.