Rio Tinto ulaže u modernizaciju proizvodnje

Biomasa biljnog porekla za proces proizvodnje čelika

EkologijaU fokusuVesti

19.10.2021 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Biomasa biljnog porekla za proces proizvodnje čelika Biomasa biljnog porekla za proces proizvodnje čelika
Rio Tinto je saopštio da razvija tehnologiju za dobijanje niskougljeničnog čelika, korišćenjem održive biomase umesto koksnog uglja u procesu proizvodnje. Ovaj proces, koji je... Biomasa biljnog porekla za proces proizvodnje čelika

Rio Tinto je saopštio da razvija tehnologiju za dobijanje niskougljeničnog čelika, korišćenjem održive biomase umesto koksnog uglja u procesu proizvodnje.

Ovaj proces, koji je u postupku dobijanja patenta, samo je jedan od brojnih napora koje kompanija ulaže da smanji emisije u lancu vrednosti čelika, u skladu sa opredeljenjem da dostigne ciljeve nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine, navodi se u saopštenju, a prenosi B92.net.

„Rio Tinto je tokom protekle dekade osmislio laboratorijski potvrđen proces koji kombinuje korišćenje sirove, održive biomase i mikrotalasne tehnologije za pretvaranje rude gvožđa u metal tokom procesa proizvodnje čelika“, navodi kompanija i naglašava da, ako se testovi pokažu uspešnim, postoji mogućnost da ova tehnologija dobije komercijalnu primenu u preradi fino usitnjene gvozdene rude kompanije Rio Tinto.

„Početni rezultati testiranja ovog novog procesa nas ohrabruju i pokazuju da bi to mogao biti isplativ način proizvodnje niskougljeničnog čelika iz naše gvozdene rude iz regiona Pilbara u Australiji“, izjavio je Sajmon Trot (SImon Trott), generalni direktor zadužen za poslove sa rudom gvožđa.

Rio Tinto u ovom procesu koristi lignoceluloznu biomasu biljnog porekla umesto uglja, prvenstveno kao hemijski reduktor.

Kako se navodi, biomasa se meša sa rudom gvožđa i zagreva kombinacijom gasa koji biomasa oslobađa i mikrotalasa visoke frekvencije koji mogu da se dobiju iz obnovljivih izvora energije.

„Lignocelulozna biomasa obuhvata poljoprivredne nusproizvode (stabljike pšenice, kukuruzovinu, stabljike ječma, otpatke u preradi šećerne trske) i planski gajene useve, koji bi bili održivi izvori za ovaj proces“, navodi Rio Tinto i dodaje da je važno navesti da se u tom procesu neće koristiti prehrambene namirnice kao što su šećer ili kukuruz, kao i da Rio Tinto ne bi koristio izvore biomase koji podrazumevaju seču starih šuma.

Istraživači Rio Tinta sarađuju sa multidisciplinarnim timom iz Grupe za inženjerstvo mikrotalasnih procesa Univerziteta u Notingemu na daljem razvoju ovog procesa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...