BIOSKOPE OČEKUJE PROPAST BEZ POMOĆI DRŽAVE Korona bacila na kolena i filmske distributere u Srbiji

Firme u fokusuIzdvajamoKulturaLifestylePoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

30.11.2020 15:05 Autor: Julijana Vincan 4

BIOSKOPE OČEKUJE PROPAST BEZ POMOĆI DRŽAVE Korona bacila na kolena i filmske distributere u Srbiji BIOSKOPE OČEKUJE PROPAST BEZ POMOĆI DRŽAVE Korona bacila na kolena i filmske distributere u Srbiji
Koliko dugo ćemo moći da kažemo da imamo moderne bioskope u Srbiji trenutno najviše zavisi od države, jer je pandemija bacila na kolena čitavu... BIOSKOPE OČEKUJE PROPAST BEZ POMOĆI DRŽAVE Korona bacila na kolena i filmske distributere u Srbiji

Koliko dugo ćemo moći da kažemo da imamo moderne bioskope u Srbiji trenutno najviše zavisi od države, jer je pandemija bacila na kolena čitavu industriju, a finansijska pomoć u najvećom meri izostala, ističu u Cineplexx-u.

„Iza nas je ostao period preporoda srpske kinematografije u celini. Marljivim radom, strateškim planiranjem i kvalitetnom koordinacijom Grupacije za kreativnu industriju pri Privrednoj komori Srbije i Filmskog centra Srbije, imali smo fazu najvećeg ulaganja u filmove. Tako je Srbija postala lider u regionu po broju snimljenih filmova, broju posetilaca u bioskopima i broju novootvorenih bioskopskih sala. Dobili smo snažnu prikazivačku mrežu na teritoriji cele Srbije, snimili najgledanije domaće filmove u novijoj istoriji i prestigli rezultatima sve države u okruženju u ovoj oblasti“, izjavio je Nebojša Ćetković, direktor kompanije Art vista, koja je distributer najvećih domaćih blokbastera.

Bioskopska sala, film
Foto: Pixabay.com

On je objasnio da je zbog pandemije ovaj trend dobrog privrednog rasta surovo zaustavljen, jer su bioskopi prvi zatvoreni i poslednji otvoreni, a period u kome se radilo od 1. septembra, kako kaže, suštinski je doneo još veću krizu, zbog troškova koji su bili daleko veći od prihoda.

„U prvom talasu, zahvaljujući pomoći Vlade, uspeli smo da preživimo udar pandemije, da održimo živom distributersku i prikazivačku mrežu i da sačuvamo zaposlene. Ali novim odlukama i merama Kriznog štaba doživeli smo potpuni krah. Ponovo smo sada ka Vladi Srbije uputili apele i molbe za sektorsku pomoć u ime Sekcije distributera i prikazivača“, naglasio je Ćetković.

Miloš Biković
Foto: FCS

Dodao je da mnogo očekuju od odgovora Vlade i nadaju se da će naići na razumevanje, koje, kako ističe, imaju kod Privredne komore i Filmskog centra Srbije, kojima je, kaže, nedvosmisleno jasno da prikazivači i distributeri neće preživeti novi talas pandemije.

„Ključna stvar i velika opasnost je to što najgledaniji bioskopski hitovi u koje je već uloženo dosta novca iz budžeta, neće imati gde da se prikazuju ni ove ni sledeće godine“, naglasio je Ćetković, koji se ujedno nalazi i na poziciji predsednika Sekcije distributera u Privrednoj komori Srbije.

Ulaz u bioskopsku salu
Foto: Cineplexx

Podržavaju inicijativu ministarke kulture

Uprkos najvećoj krizi koju je pogodila bioskope, iz Cineplexxa navode da su u protekla tri meseca rada u pandemiji otvorili čak dva nova bioskopa u Beogradu i zadržali sve svoje zaposlene, ali da li će ostati tako od 1. januara zavisi, kako navode, isključivo od države.

„Poslednje mere Kriznog štaba dovele su do toga da Cineplexx bioskopi, kao i skoro svi prikazivači u Srbiji, zatvore svoja vrata radnim danima i rade isključivo vikendom. Ovakav režim rada u potpunosti je neodrživ i moguće izuzimanje bioskopa kao ustanove kulture iz novih mera neće ništa promeniti, jer se Cineplexx bioskopi nalaze u tržnim centrima, čije će radno vreme u tom slučaju ostati i dalje skraćeno“, izjavio je predsednik Sekcije prikazivača u Privrednoj komori Srbije i programski direktor Cineplexx bioskopa, Ivan Hinić.

Imax bioskopska sala Cineplexx
Foto: Cineplexx

Dodaje da pozdravljaju inicijativu ministarke kulture Maje Gojković da se ustanove kulture posmatraju kao zasebna celina, jer su, kako ističe, bioskopi pokazali da su bezbedno mesto u kojem je moguće sprovoditi sve propisane mere na najvišem mogućem nivou.

„Bioskopi i filmski distributeri trenutno su na kolenima i ukoliko ne stigne direktna pomoć od države, postoji mogućnost da će veliki broj radnika od januara ostati bez svojih radnih mesta“, naglasio je Hinić.

bioskop
Foto: Cineplexx

Bioskopi rade vikendom, i to skraćeno

PR Kombank Dvorane, Jelena Kostadinović Burazor, navela je da, što se tiče Kombank Dvorane, bioskop tokom radne nedelje ne radi, a filmova sa redovnog repertoara će biti samo tokom vikenda, kada se bioskop u skladu sa propisanim merama zatvara u 18 časova.

„Blagajna je svakako otvorena od devet do 17 sati zbog kupovine karata za Festival autorskog filma (FAF) koji će biti održan, ali takođe poštujući propisana vremenska ograničenja. Naravno i tokom vikenda i tokom festivala sve epidemiološke mere, kao i do sada, biće na snazi (razmak među posetiocima u sali, obavezno nošenje maski i zabrana skidanja istih, kao i dezinfekcija ruku) “, izjavila je Kostadinović Burazor za Biznis.rs.

bioskop
Foto: Cineplexx

Neophodna hitna pomoć države

Ćetković dodaje da iako su bioskopi bili vrlo uspešna i samoodrživa grana privrede, koja uplaćuje ozbiljan novac na ime poreza u budžet, ipak su sada ostali bez mogućnosti da nadalje samofinansiraju poslovanja, te im je neophodna hitna pomoć države.

„U suprotnom, radnici će ostati bez posla, filmovi bez bioskopa, a pitanje je da li ćemo ikada više moći da regenerišemo poslovanja i vratimo bioskope i domaću kinematografiju na nivo regionalnog lidera, koji smo imali do marta ove godine“, zaključuje Nebojša Ćetković.

  • Stefan

    30.11.2020 #1 Author

    Strasno

    Odgovori

  • Irina

    30.11.2020 #2 Author

    Nadam se da ce pronaci izlaz i resenje iz zaista nezavidne situacije valjda ce i ovo proci da ponovo gledamo filmove u bioskopima

    Odgovori

  • Goca Bg

    30.11.2020 #3 Author

    Treba im pomoci…

    Odgovori

    • Danijela

      30.11.2020 #4 Author

      Svima treba pomoc. Ne zna se ko je vise pogodjen.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...