IGOR STANKOVIĆ IZ MCF MEGACOM FILMA ZA BIZNIS.RS

Bioskopi će preživeti pandemiju, samo ćemo videti u kom obimu

AnalizaIntervjuKulturaLifestyleSrbijaU fokusuVesti

21.2.2021 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bioskopi će preživeti pandemiju, samo ćemo videti u kom obimu Bioskopi će preživeti pandemiju, samo ćemo videti u kom obimu
Situaciju u bioskopima u Srbiji diktiraju događaji na globalnom nivou. Vidimo da u SAD, ali i širom Evrope nema ozbiljnijih premijera u bioskopima, izjavio... Bioskopi će preživeti pandemiju, samo ćemo videti u kom obimu

Situaciju u bioskopima u Srbiji diktiraju događaji na globalnom nivou. Vidimo da u SAD, ali i širom Evrope nema ozbiljnijih premijera u bioskopima, izjavio je za Biznis.rs direktor i osnivač distributerske kuće MCF Megakom film Igor Stanković.

On ističe da u situaciji kada zbog pandemije korona virusa veliki broj bioskopa u svetu ne radi, veliki holivudski studiji su pokrenuli svoje internet platforme za emitovanje filmova. Tako je Netflix dostigao čak 200 miliona pretplatnika širom sveta, što je nadmašilo sve njihove projekcije, Dizni plus je dostigao 85 miliona pretplatnika, HBO MAX je takođe napravio svoju platformu. Sa druge strane, veliki studiji u ovim okolnostima najavljuju da će uporedo puštati svoje nove filmove i u bioskopima i na platformama.

Stanković ukazuje na veoma tešku situacija u kojoj se nalaze bioskopi u svetu. Tako je, prema njegovim rečima, drugi najveći svetski lanac bioskopa CineWorld još početkom septembra prošle godine zatvorio svoje bioskope, i u samo jednom danu otpustio čak 41.000 zaposlenih. Neizvesno je da li će ponovo otvoriti svoje bioskope u aprilu, kako je najavljeno. Premijera novog filma u serijalu o Džejmsu Bondu, ponovo je odložena, ovoga puta za oktobar ove godine.

Stanković ističe da u ovim okolnostima, bioskopi više nisu u fokusu, jer studiji premijere svojih filmova premeštaju na platforme. Problem je i što nema filmskih festivala. Stankovič se nada da bi ovogodišnji Kanski festival, koji je pomeren za jul mesec, ali je planirano da filmovi budu prikazani u bioskopskim salama, vrati život u bioskope.

On očekuje da bi bioskopi mogli da ožive na pravi način od jeseni. Stanković smatra da će i ubuduće veliki filmovi, sa velikim budžetima sigurno biti rađeni za bioskope, ali da će platforme zadržati svoj značaj, i da će preuzeti primat od kablovskih filmskih kanala.

Imax bioskopska sala Cineplexx
Foto: Cineplexx

On je izneo interesantan podatak da je tokom praznika zbog lunarne odnosno kineske godine u bioskopima u toj najmnogoljudnijoj zemlji ostvaren rekordan prihod u bioskopima od čak 1,2 milijarde dolara, istina najviše na kineskim filmovima, ali to daje nadu u skori povratak u bioskope.

Što se Srbije tiče, Stanković ističe da je ona dugo vremena bila zapostavljena kada je u pitanju poseta bioskopima. Izneo je podatak da je poseta bioskopima u Srbiji bila na nivou da je svaki drugi stanovnik naše zemlje jednom godišnje išao u bioskop. On zato smatra da će uz prolazak pandemije i rasti poseta u srpskim bioskopima. Stanković podseća da je otvaranje multipleks bioskopa u Srbiji donelo rast posete bioskopima za 5-15 odsto godišnje. Trend oporavka, prema rečima Stankovića, sigurno neće biti tako brz, ali se očekuje da poseta bioskopima ipak neće opadati.

Na globalnom nivou, eventi, filmski festivali i veliki filmski hitovi će održati bioskope u životu, samo ostaje da se vidi u kom obimu, zaključio je Stanković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...