BIOSKOPI SU U NAJVEĆOJ KRIZI U NOVIJOJ ISTORIJI Za svaki mesec gubitka potrebna su dva za oporavak

Firme u fokusuIzdvajamoLifestyleSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

21.10.2020 14:32 Autor: Julijana Vincan 6

BIOSKOPI SU U NAJVEĆOJ KRIZI U NOVIJOJ ISTORIJI Za svaki mesec gubitka potrebna su dva za oporavak BIOSKOPI SU U NAJVEĆOJ KRIZI U NOVIJOJ ISTORIJI Za svaki mesec gubitka potrebna su dva za oporavak
Ukoliko dođe do ponovnog zatvaranja, opstanak bioskopa zavisiće od podrške države, kako bi se zadržali zaposleni. Posle više od šest meseci potpunog zastoja, bioskopi su... BIOSKOPI SU U NAJVEĆOJ KRIZI U NOVIJOJ ISTORIJI Za svaki mesec gubitka potrebna su dva za oporavak

Ukoliko dođe do ponovnog zatvaranja, opstanak bioskopa zavisiće od podrške države, kako bi se zadržali zaposleni. Posle više od šest meseci potpunog zastoja, bioskopi su počeli da rade tek 1. septembra, ali sa ograničenim kapacitetom. Sama nemogućnost rada u punom kapacitetu, uzrokovala je i drugi problem – nedostatak novih sadržaja.

„Bioskopi su danas u najvećoj krizi u novijoj istoriji. Premijere velikih filmova odložene su za sledeću godinu, jer producenti očekuju veću posećenost nakon pandemije. Rezultati nakon prvog meseca rada pokazali su da se publika definitivno uželela bioskopa i filmova na velikom platnu, ali zbog pomeranja atraktivnih naslova, ponuda filmova na repertoaru je dosta slabija i samim tim su rezultati u opadanju“, objašnjava za Biznis.rs regionalni programski direktor Cineplexx bioskopa, Ivan Hinić.

Foto; Tanjug/AP

On dodaje da postoji bojazan da će se desiti novo zatvaranje bioskopa i da Cineplexx bioskopi teže ka tome da rade dokle god preventivne mere to dozvoljavaju.

„Ukoliko dođe do ponovnog zatvaranja, dovodi se u pitanje opstanak bioskopa i ostaje nam samo da očekujemo podrške države, kako bismo zadržali zaposlene i dočekali proleće u punoj snazi za nove filmove”, objašnjava Hinić.

Bioskopska sala, film
Foto: Pixabay.com

PR Kombank Dvorane, Jelena Kostadinović Burazor, ističe da će biti potrebno vreme da bioskop ponovo stane na noge, ali i Kombank Dvorana u celini, kao kulturno-umetnički objekat sa tradicijom, uprkos ponovnom otvaranju sala.

„Bioskop živi od publike, poseta, a poznato je da je u ljudima još prisutan strah od okupljanja u zatvorenom prostoru, a sa najavljivanjem pogoršanja epidemiološke slike, čini mi se da je ta bojazan pojačana. Ljudi dolaze i prate kulturna dešavanja i gledaju filmove pridržavajući se svih pravila i mera po pitanju epidemije, a mi se kao objekat maksimalno pridržavamo istih. Ne može se reći naravno da je to kao nekada, ali kao i svima, ostaje nam strpljenje, da se opšta zdravstvena slika popravi i da se naša institucija u celini vrati u svoje prave tokove. Dakle, vreme je ključni faktoru u ovom složenom procesu”, naglašava Kostadinović Burazor.

Standup.rs festival u Kombank dvorani
Foto: Aleksandar Dmitrović/Standup.rs

Pravila u bioskopima su stroga, odnosno, u skladu sa propisanim merama.

„Nakon svake projekcije sale se redovno dezinfikuju, a na blagajni je prilikom kupovine karata obavezan razmak od metar između kupaca. Ukoliko zaboravite svoju masku, možete je nabaviti na blagajni Kombank Dvorane. U našim salama razmak među redovima je oko 1,2 metra i ne postoji nikakva interakcija sa gledalištem iz drugih redova. Stoga sale rade sa upola smanjenim kapacitetom“, izjavila je za Biznis.rs PR Kombank Dvorane.

Bioskopska sala
Foto: Tanjug/AP

Rezultati nakon prvog meseca rada Cineplexx bioskopa ipak su, ističe Hinić, dosta ohrabrujući i iznad očekivanog. Međutim, sa najnovijim odlaganjem filmova, povratak publike u normalnom broju i regularno poslovanje bioskopa, kako kaže, značajno se odložilo. 

„U septembru se poseta u Cineplexx bioskopima u Srbiji kretala između 60 i 70 procenata u odnosu na septembar prethodne godine, dok su rezultati u zemljama u regionu skoro duplo manji i kreću se između 30 i 40 odsto“, izneo je Hinić najnovije podatke za Biznis.rs.

Foto: Pixabay.com

Prvobitno zatvaranje bioskopa zbog korona krize, značajno je poremetilo funkcionisanje Kombank Dvorane, koja je, kako objašnjava Kostadinović Burazor, istovremeno i kultni objekat u kome se održavaju i raznovrsni kulturno-umetnički događaji. S tim u vezi, za Kombank Dvoranu gubitak je višestruk i višeslojan.

„Šest meseci pre novog starta bioskopa, nije bio mali period, i otvaranje bioskopa, iako veoma značajan momenat za sve nas, još ne može da nadomesti gubitke koje je Kombank Dvorana pretrpela kao mesto na kome je „na čekanju“ veći broj koncerata, predstava, stand-up performansa i drugih kulturno-umetničkih i zabavnih događaja. Sada ponovo postoje loše prognoze po pitanju epidemiološke slike, te se stvara novi strah od ponovnog zatvaranja, koji će, naravno, ponovo sa sobom povlačiti gubitke. Svaki mesec gubitka za nas, znači okvirno – duplo duži oporavak“, upozorava PR Kombank Dvorane.

Ulaz u bioskopsku salu
Foto: Cineplexx

Ipak, bioskopi sada rade i snalaze se usled korona krize, trude se i nadaju da će se situacija stabilizovati. 

„Trudimo se da repertoar bioskopa dopunimo sa različitim sadržajima i nadamo se da će se domaći producenti odvažiti da uskoro publici prikažu neki od svojih filmova, koji su spremni i koje publika željno iščekuje“, napominje Hinić. 

  • zorica s.

    21.10.2020 #1 Author

    Daleko od toga da su samo bioskopi u krizi….

    Odgovori

  • Danijela

    21.10.2020 #3 Author

    Sve delatnosti su pogodjene, neke vise a neke malo manje. Uzas.

    Odgovori

  • Irina

    21.10.2020 #4 Author

    A nadam se da ce i ovo proci svi volimo da posecujemo bioskope pozorista

    Odgovori

  • Ivan

    21.10.2020 #5 Author

    Tezak period za Bioskope

    Odgovori

  • Goca Bg

    21.10.2020 #6 Author

    Naravno da su u velikom gubitku,trebace vremena da se nadohnadi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...