Veliki investitori rasprodaju digitalnu imovinu, mali ne znaju šta da rade

Bitcoin sada vrtoglavo gubi vrednost, Bil Gejts „nezainteresovan“ za kriptovalute

BerzaNovacSvetVesti

23.4.2021 12:15 Autor: Marko Miladinović 1

Bitcoin sada vrtoglavo gubi vrednost, Bil Gejts „nezainteresovan“ za kriptovalute Bitcoin sada vrtoglavo gubi vrednost, Bil Gejts „nezainteresovan“ za kriptovalute
Pad vrednosti bitcoina za deset hiljada dolara u četiri dana, a gotovo 15.000 u deset dana, sa prethodno postignutog istorijskog rekorda (64.829 dolara) izgleda... Bitcoin sada vrtoglavo gubi vrednost, Bil Gejts „nezainteresovan“ za kriptovalute

Pad vrednosti bitcoina za deset hiljada dolara u četiri dana, a gotovo 15.000 u deset dana, sa prethodno postignutog istorijskog rekorda (64.829 dolara) izgleda da ne predstavlja tek korekciju tržišta. Kao što se pri naglom usponu cene najtrgovanije kriptovalute na svetu uvek javljaju analitičari koji joj predviđaju neverovatne nove vrednosti, tako su se sad oglasili poznati investitori koji prognoziraju dalji dramatičan pad, a među njima je ovaj put i Bil Gejts (Bill Gates).

U ovom trenutku bitcoin vredi tek nešto više od 48.000 dolara. U poslednjih 24 sata nastavak silaznog trenda smanjio je vrednost njegovog tržišta za ogromnih 260 milijardi dolara.

Sajtovi koji se bave sudbinom kriptovaluta listom ističu da Gejts „ne veruje“ digitalnim valutama. U svom poslednjem intervjuu osnivač kompanije Microsoft istakao je da „ne poseduje kriptovalute u svojoj imovini, ne učestvuje u njihovom ‘short selling’-u i za sada zauzima neutralan stav o tom pitanju“, prenosi BBC. To je, ipak, veliki zaokret za njega, budući da je 2013. govorio da u „digitalnoj imovini“ leži budućnost transakcija.

Nasuprot tome, Gates Foundation u afričkim zemljama u razvoju još uvek odobrava projekte koji podrazumevaju pristup jednostavnim izvorima finansiranja kroz digitalne transakcije.

Pad vrednosti bitcoina u poslednjih nedelju dana/Izvor: Coindesk


No, Gejtsova nezainteresovanost za ulaganje u bitcoin i njegovo očigledno nezadovoljstvo strategijom velikih investitora da preko noći obrnu velike pare na izuzetno volatilnom tržištu, za mnoge glavnotokovske medije bio je signal da ospu iznenadnu paljbu po do juče hvaljenoj aktivi.

Oglasio se tim povodom i Skot Majnerd (Scott Minerd) iz ogromnog investicionog fonda Guggenheim. Majnerd je izjavio da ga ne bi iznenadilo da u aktuelnom trendu bitcoin padne čak do nivoa od 20.000-30.000 dolara, odnosno izgubi i više od 50 odsto svoje početne vrednosti, jer se radi „o rasprodaji od strane velikih investitora“, prenosi CNBC.

Majnerd je, doduše, dao dvoznačno tumačenje. Po njemu, bitcoin će kratkoročno pasti, ali dugoročno i dalje „ima potencijal da dosegne vrednosti od čak pola miliona dolara“. Dakle, može da se desi i jedno i drugo.

Takvo tumačenje, naravno, unosi pometnju u male investitore, kojih je ipak veliki broj širom sveta. Iako se ne može sa sigurnošću ispratiti tačan broj vlasnika bitcoina, jer ne znači da svi oni po automatizmu i učestvuju u njegovom prometu, poslednje procene ukazuju da ima približno 100 miliona ljudi koji poseduju određeni iznos u ovoj kriptovaluti, što je oko 1,3 odsto ukupne populacije na planeti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...