Trka za proizvodnju čamaca na električni pogon

Bivši inženjeri kompanije SpaceX konstruišu gliser

SvetU fokusuVesti

2.8.2021 08:55 Autor: Vladimir Jokanović

Bivši inženjeri kompanije SpaceX konstruišu gliser Bivši inženjeri kompanije SpaceX konstruišu gliser
Tim bivših raketnih inženjera kompanije SpaceX uključio se u trku za izgradnju prvog komercijalnog električnog glisera. Oni su se okupili u kompaniji Arc Boat... Bivši inženjeri kompanije SpaceX konstruišu gliser

Tim bivših raketnih inženjera kompanije SpaceX uključio se u trku za izgradnju prvog komercijalnog električnog glisera. Oni su se okupili u kompaniji Arc Boat koja je namenila novac za razvoj projekta glisera dužine 7,3 metra sa 475 konjskih snaga, koji će koštati 300.000 dolara.

Ova kompanija iz Los Anđelesa najavila je da će električni model Arc One biti dostupan u prodaji do kraja tekuće godine, prenosi Guardian. Izvršni direktor kompanije Mič Li (Mitch Lee) naveo je da želi da proizvodi električne čamce zbog štetnog uticaja konvencionalnih čamaca na benzin ili dizel na životnu sredinu.

Prema njegovim rečima, klasični čamci su veliki potrošači goriva, ispuštaju njegova isparenja u vodu i stvaraju buku, dok električni čamci to eliminišu. On tvrdi da će električni čamci biti brži, tiši, jeftiniji i lakši za rukovanje i održavanje, iako će prvi modeli biti skupi.

Li je osnovao kompaniju Arc Boat sa kolegom Rajanom Kukom (Ryan Cook), koji je glavni tehnološki inženjer. Kuk je ranije bio vodeći mašinski inženjer u kompaniji Ilona Maska (Elon Musk) za istraživanje svemira SpaceX, gde je radio na razvoju rakete Falcon 9. Svi ostali zaposleni u Arc Boat kompaniji imaju iskustvo rada u SpaceX.

Arc Boat jedna je od više startap kompanija koje se takmiče u proizvodnji prvog serijskog modela glisera na električni pogon. Nedavno je u Monaku održano takmičenje prototipova električnih čamaca u cilju „podsticanja nove vizije“ i usklađivanje sa globalnim smanjenjem ugljen-dioksida. Najbrži je bio švedski čamac Candela, dok je Arc One postigao brzinu od 40 kilometara na sat.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.