uklonjen veliki broj necarinskih barijera, usaglašene fotosanitarne kontrole...

Bivši premijer Severne Makedonije: Otvoreni Balkan dao očekivane rezultate

RegionVesti

9.4.2024 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivši premijer Severne Makedonije: Otvoreni Balkan dao očekivane rezultate Bivši premijer Severne Makedonije: Otvoreni Balkan dao očekivane rezultate
Bivši premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je u utorak da je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan dala očekivane rezultate i da svi potpisani sporazumi funkcionišu.... Bivši premijer Severne Makedonije: Otvoreni Balkan dao očekivane rezultate

Bivši premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je u utorak da je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan dala očekivane rezultate i da svi potpisani sporazumi funkcionišu.

„Otvoreni Balkan je dao rezultate zbog kojih je napravljen. Trgovina između Makedonije i Srbije povećana je za 50 odsto, između Makedonije i Albanije za 40 odsto, a ukupna razmena između ove tri zemlje povećana je za 25 odsto“, rekao je Kovačevski novinarima, prenosi Beta.

Lider vladajućeg Socijdemokratskog saveza Makedonije (SDSM) je istakao da Otvoreni Balkan počiva na četiri slobode Evropske unije i da je to originalna inicijativa koja potiče iz tri države Zapadnog Balkana – Srbije, Severne Makdonije i Albanije.

„Ako pitate privrednike i kompanije da li vredi, reći će: ‘Da!’, ako pitate radnike, reći će vam: ‘Da!’, a ako pitate političare, dobićete filozofiranje zato što nemaju agendu. Da li će i u kojem obliku ‘Otvoreni Balkan’ funkcionisati, stvar je zemalja koje su deo ove inicijative“, rekao je Kovačevski.

Kao rezultat te inicijative naveo je da su uvedene „zelene trake“ na graničnim prelazima, uklonjen je veliki broj necarinskih barijera, usaglašene fotosanitarne kontrole, međusobno su priznate diplome i uspostavljen je sistem za slobodno kretanje radne snage.

„Inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ je otvorena za sve države“ – podsetio je lider SDSM i bivši premijer Severne Makedonije.

Ocenio je da je Otvoreni Balkan funkcionalniji od druge regionalne incijative, Berlinskog procesa, u kojoj, kako je rekao, nijedan sporazum do sada nisu ratifikovale sve države učesnice.

„Da li će Berlinski proces dati rezultate koje je dao Otvoreni Balkan, to ćemo videti budući da nema još nijednog  dogovora koji su ratifikovale sve zemlje. Mi smo, na primer, sve dogovore ratifikovali, ali je neko zaglavio – neko u Bosni, neko na drugom mestu, pa još uvek nisu (sporazumi) funkcionalni. Ovi koji su napravljeni u Otvorenom Balkanu, funkcionišu i zato ima rezultata“, rekao je Kovačevski prilikom posete Nacionalnom savetu invalidskih organizacija Makedonije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...