Objavljen je kvartalni finansijski izveštaj najvećeg fonda na svetu, koga posebno “vole” teoretičari zavere

BlackRock uvećao aktivu za osam odsto na godišnjem nivou, upravlja imovinom od 9.000 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

20.4.2021 15:22 Autor: Marko Miladinović 0

BlackRock uvećao aktivu za osam odsto na godišnjem nivou, upravlja imovinom od 9.000 milijardi dolara BlackRock uvećao aktivu za osam odsto na godišnjem nivou, upravlja imovinom od 9.000 milijardi dolara
U najnovijem pismu investitorima investicionog fonda BlacRock ističe se da je tromesečju koje je završeno 31. marta 2021. “postignut rast u svim regionima, investicionim... BlackRock uvećao aktivu za osam odsto na godišnjem nivou, upravlja imovinom od 9.000 milijardi dolara

U najnovijem pismu investitorima investicionog fonda BlacRock ističe se da je tromesečju koje je završeno 31. marta 2021. “postignut rast u svim regionima, investicionim stilovima i proizvodima”, o čemu govori i povećanje prihoda od čak 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najvažnija informacija za ulagače je da je zarada po akciji, sa umanjenjem vrednosti (diluted EPS), iznosila 7,77 dolara.

Kada je o akcijama reč, nakon objave tromesečnih finansijskih rezultata, njihova vrednost na Njujorškoj berzi je skočila sa okruglo 800 na 823,6 dolara u jednom trenutku, da bi u trgovanju prvog sledećeg dana ipak došlo do korekcije i zaustavljanja na nivou od oko 811 dolara. Zanimljivo je i da su akcije fonda porasle sa nivoa od 500 dolara u proteklih 12 pandemijskih meseci.

Osnivač, predsednik UO i izvršni direktor fonda BlackRock Lari Fink (Larry Fink), je u pismu istakao diverzifikaciju ulagačkog portfelja kao “tajnu uspeha”, i naveo investiranje u kompanije koje se bave fondiranjem inovativnih rešenja za smanjenje emisije štetnih gasova, kao primer odgovornog poslovanja, ali i praćenje želja novih generacija investitora.

BlackRock je najveći investicioni fond na svetu, koji u ovom trenutku, prema podacima iz poslednjeg finansijskog izveštaja, upravlja imovinom vrednom 9.007 milijardi američkih dolara. Osnovan je još 1988. godine, i spada u fondove koji se bave tzv. “pasivnim menadžmentom”, odnosno opredeljuje se za ulaganje sredstava praktično u čitav odabrani berzanski indeks, to jest sve kompanije koje su na njemu izlistane, na taj način ostvaruju ponekad manje obrte, ali uz manje rizike.

Ovakav način investiranja postao je pogotovu rasprostranjen kod velikih fondova nakon Svetske finansijske krize 2008. godine, ali većina aktive kojom se na ovaj način raspolaže nalazi se u rukama tri gigantska fonda – Vanguard, State Street i BlackRock. Na ovaj način fondovi preuzimaju veliki portfelj i raspoređuju sredstva u više različitih delatnosti, što im obezbeđuje sigurnost i u nesigurnim vremenima kao što je pandemija korona krize. Naravno, da bi se imalo koristi od ovakvog načina poslovanja, potrebno je uložiti veliki početni kapital.

Rast vrednosti akcija fonda BlackRock u proteklih godinu dana/Izvor: NYSE-Google

Međutim, poslednjih godina BlackRock je toliko narastao da sada pod njegovim okriljem posluje nekoliko odvojenih investicionih jedinica, koje ulažu sredstva na različite načine.

Ovo je peti kvartal zaredom da je BlackRock ostvario više od 100 milijardi dolara prihoda. U ovom trenutku čuveni fond ima klijente u više od 100 država.

Iako je bio relativno u senci do izbijanja Svetske ekonomske krize, barem kada su u pitanju nefinansijski mediji, BlackRock i njegov osnivač Lari Fink poslednjih godina nazivani su “upravljačima Wall Streeta”, pa i čitavim svetom, imajući u vidu da svoj udeo u vlasništvu imaju u svim kompanijama sa indeksa S&P 500, te da su u jednom trenutku upravljali sa 90 odsto penzionih rezervi SAD. Ovaj fond upravlja imovinom čuvene bogataške porodice Rotšild (Rothschild), između ostalog, pa se zbog svega nabrojanog sada kod teoretičara zavere nalazi na samom vrhu liste “odgovornih institucija” za sve što se dešava na planeti.

Pre nešto više od dve godine direktor nemačkog ogranka fonda Fridrih Merc (Friedrich Merz) izgubio je na izborima za naslednika Angele Merkel na čelu njene političke partije CDU. Tada je Merc, kao i čitav fond, došao pod lupu nemačke i svetske javnosti i zamerano im je što pokušavaju da utiču na svetsku politiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...