Očekuje se dalji rast logističkog i e-commerce sektora

Blackstone grupa otkupila Elite Logistics Fond I za 520 miliona evra

AnalizaSvetU fokusuVesti

21.1.2022 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Blackstone grupa otkupila Elite Logistics Fond I za 520 miliona evra Blackstone grupa otkupila Elite Logistics Fond I za 520 miliona evra
Individualni ulagači ostvarili su velike prihode od pretplate na evropski logistički fond za nekretnine Elite Logistics Fond I, koji je za 520 miliona evra... Blackstone grupa otkupila Elite Logistics Fond I za 520 miliona evra

Individualni ulagači ostvarili su velike prihode od pretplate na evropski logistički fond za nekretnine Elite Logistics Fond I, koji je za 520 miliona evra (588,9 miliona dolara) kupila američka firma privatnog kapitala Blackstone Group, podstaknuta značajnim rastom potražnje za logističkim i e-commerce rešenjima u postpandemijskom dobu.

Platforma za razmenu privatnog kapitala iz Singapura ADDX koristila je blokčejn tehnologiju i “pametne” ugovore, odnosno digitalne sporazume koji se izvršavaju automatski, kako bi “tokenizovala” nekretnine fonda Elite Logistics Fond I i svela svoju investiciju sa milion evra na 20.000 evra, navodi se u saopštenju za javnost.

Pojedinačni akreditovani investitori sa udelom na ADDX platformi, koji su se pretplatili na pomenuti fond 2020. godine dobili su 98 odsto prihoda od prodaje kompaniji Blackstone, saopštili su iz ADDX-a. Nakon što je Blackstone otkupio svih 18 nekretnina u vlasništvu Elite Logistics Fund I, fond je ostvario godišnji prinos koji je više nego dvostruko veći od godišnjeg cilja kompanije od 12 odsto.

Fond za nekretnine sa logističkom primenom imao je udela u skladištima u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Nemačkoj, Češkoj Republici i Španiji, a njegovi zakupci su bile kompanije kao što su DHL, Pepsi, FM Logistics, Fiege, Havi Logistics i Next.

Direktor portfolija u fondu Elite Logistics Fund I Enoh Ten (Enoch Tan) rekao je da su nekretnine sa logističkom namenom veoma tražene zbog konstantno niske stope iznajmljivanja, kašnjenja i neispunjavanja obaveza, prenosi Capital.com.

„Nasuprot tome, naplata zakupnine za maloprodajne i kancelarijske prostore je pala na ispod 50 odsto širom Evrope“, navodi je Ten.

Iz ADDX-a je saopšteno da se očekuje da će logistički i e-commerce sektor nastaviti da rastu, pozivajući se na izveštaj firme Prologis Research, u kome se predviđa da će globalna stopa rasta e-commerce sektora u 2025. godini biti viša od 25 odsto, dok je u 2019. ista bila na nivou od 15 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...