Nekadašnji čelnici FIFA i UEFA pred sudom u Švajcarskoj

Blater i Platini optuženi za prevaru i falsifikovanje dokumenata

LifestyleNovacSvetVesti

3.11.2021 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Blater i Platini optuženi za prevaru i falsifikovanje dokumenata Blater i Platini optuženi za prevaru i falsifikovanje dokumenata
Sep Blater (Sepp Blatter) i Mišel Platini (Michel Platini), bivši predsednici FIFA i UEFA optuženi su u utorak za prevaru u Švajcarskoj, saopštio je... Blater i Platini optuženi za prevaru i falsifikovanje dokumenata

Sep Blater (Sepp Blatter) i Mišel Platini (Michel Platini), bivši predsednici FIFA i UEFA optuženi su u utorak za prevaru u Švajcarskoj, saopštio je tamošnji državni tužilac. Kancelarija državnog tužioca Švajcarske optužuje ih da su protivzakonito organizovali isplatu dva miliona švajcarskih franaka Platiniju sa računa FIFA.

Kako je navedeno u tužbi, Platini je 1999. godine primio 300.000 švajcarskih franaka od FIFA na ime konsultantskih usluga tadašnjem predsedniku FIFA, Blateru, prenosi CNN. Nakon više od osam godina od isteka njegovog konsultantskog ugovora, Platini je zatražio isplatu dva miliona franaka, što mu je FIFA platila 2011. godine uz Blaterovo posredovanje.

Tužilac tvrdi da je pomenuta isplata izvršena bez pravnog osnova. „Ova isplata oštetila je imovinu FIFA i nezakonito obogatila Platinija“, navedeno je u tužbi. Blater je optužen za prevaru, loše upravljanje, prisvajanje i falsifikovanje dokumenata, a Platini za prevaru, učešće u malverzacijama, učešće u lošem upravljanju i saučesništvo u falsifikovanju.


Blater je izjavio da „sa optimizmom očekuje suđenje“ i da se nada da će sve činjenice biti pravilno razmotrene. „Što se tiče isplate sume od dva miliona franaka Platiniju od FIFA, mogu samo da ponovim da je to bilo zasnovano na usmenom ugovoru koji je regulisao Platinijeve savetodavne aktivnosti za FIFA između 1998. i 2002. godine“, naveo je Blater.

Foto: Tanjug/AP

On je dodao da su isplatu Platiniju odobrili svi nadležni organi FIFA, kao i da je on platio porez na pomenuti iznos u svom mestu prebivališta u Švajcarskoj. Platini je izjavio da tužilac pokušava da ga neopravdano umeša u slučaj u kojem je dokazana njegova dobra vera. „U potpunosti osporavam sve neosnovane i nepravedne optužbe“, rekao je Platini.

U svetskoj kući fudbala potvrdili su da ne postoje pisani podaci o sporazumu o spornoj isplati. Prema njihovim navodima, dva miliona franaka uplaćeno je Platiniju neposredno uoči izbora za predsednika FIFA 2011. godine, kada je Blater izabran četvrti put uzastopno. FIFA navodi da je preduzela korake pred švajcarskim sudom kako bi povratila nezakonito uplaćenu sumu od oba lica.

„Ako i kada sredstva budu uspešno naplaćena, ona će biti kanalisana nazad u fudbalski razvoj, kao što je trebalo da bude prvobitno“, navedeno je u saopštenju FIFA. Blateru i Platiniju je 2015. godine zabranjeno da se bave fudbalom, zbog ovog slučaja, a tu odluku potvrdili su Švajcarski savezni sud i Sud za sportsku arbitražu. Evropski sud za ljudska prava odbio je prošle godine žalbu Platinija na tu odluku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...