švajcarski sud doneo presudu

Blater i Platini oslobođeni optužbi za korupciju

LifestyleSvetVesti

8.7.2022 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Blater i Platini oslobođeni optužbi za korupciju Blater i Platini oslobođeni optužbi za korupciju
Bivši predsednik FIFA Sep Blater (Sepp Blatter) i bivši predsednik UEFA Mišel Platini (Michel Platini) oslobođeni su u petak optužbi za korupciju pred švajcarskim... Blater i Platini oslobođeni optužbi za korupciju

Bivši predsednik FIFA Sep Blater (Sepp Blatter) i bivši predsednik UEFA Mišel Platini (Michel Platini) oslobođeni su u petak optužbi za korupciju pred švajcarskim sudom.

Presuda privodi kraju jednu od najvećih krivičnih istraga u istoriji fudbala, u kojoj su dvojica najmoćnijih ljudi u sportu optuženi od švajcarskog tužilaštva za proneveru, zaveru i falsifikovanje novca, piše Financial Times.

Slučaj se bazirao na oko 2,2 miliona švajcarskih franaka koje je, navodno, nezakonito odobreno isplatama Platiniju 2011. godine i koje je Blater odobrio tokom svog predsedavanja.

Oni su tvrdili da je plaćanje izvršeno za „konsultantske usluge“ koje je Platini pružio FIFI tokom Blaterovog prvog mandata na čelu organizacije, između 1998. i 2002. godine, na osnovu usmenog dogovora između njih.

Ovaj „dil“ je okončao karijere obojice u fudbalu. Naime, FIF-in etički komitet zabranio im je da se bave sportom i uklonio ih sa dužnosti, što je pokrenulo višegodišnji, neuspešan proces žalbe koji je doveo do sportske arbitraže u Lozani.

Paralelni krivični postupak otvorili su švajcarski tužioci 2015. godine, a dospeo je do vrhunca u novembru kada su zvanično podignute optužnice.

„Nakon ispitivanja i procene svih dokaza . . . Osim što je saslušao različite svedoke tokom glavnog pretresa, sud je došao do zaključka da dokazi podržavaju verziju događaja optuženog“, navodi se u saopštenju švajcarskog saveznog krivičnog suda u petak.

Sudije su utvrdile da, suprotno navodima tužilaštva, „nije postojala namera protivpravnog bogaćenja“. Potpuna presuda neće biti objavljena.

  • TATJANA

    8.7.2022 #1 Author

    A zasto presuda nece biti objavljena

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.7.2022 #2 Author

    I posle toliko godina sve pada u vodu,od pronevere i svih optuzbi na kraju nista…

    Odgovori

  • SRDJAN

    8.7.2022 #3 Author

    Dal ce dobiti neku odstetu za povredu ugleda i casti 🙂

    Odgovori

  • Milovan94

    9.7.2022 #4 Author

    Znao sam da će biti oslobodjeni

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    10.7.2022 #5 Author

    Ha, samo je pitanje vremena bilo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...