Veštačka inteligencija nezadrživo menja planetu

Blockchain tehnologija šansa za mala i srednja preduzeća u EU

BiznisEkologijaEUHi-techInovacijeInvesticijePoslovanjePreduzetnikU fokusuVesti

11.6.2021 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Blockchain tehnologija šansa za mala i srednja preduzeća u EU Blockchain tehnologija šansa za mala i srednja preduzeća u EU
Evropska unija bi u veštačku inteligenciju (Artificial Intelligence, AI) i blockchain tehnologiju trebalo da ulaže 10 milijardi evra godišnje kako bi iskoristila njihov potencijal... Blockchain tehnologija šansa za mala i srednja preduzeća u EU

Evropska unija bi u veštačku inteligenciju (Artificial Intelligence, AI) i blockchain tehnologiju trebalo da ulaže 10 milijardi evra godišnje kako bi iskoristila njihov potencijal za razvoj digitalne i zelene ekonomije i sustigla konkurente, nalaz je istraživanja Evropske investicione banke (EIB) i Evropske komisije.

Studija o stanju u oblasti veštačke inteligencije i blockchain tehnologije u EU pokazuje da Unija zaostaje u razvoju i korišćenju ovih tehnologija u poređenju sa glavnim globalnim konkurentima, navodi se u saopštenju EIB.

U globalnim kapitalnim ulaganjima u navedene tehnologije, EU učestvuje sa samo sedam odsto godišnje (1,75 milijardi evra), dok je zajedničko učešće Sjedinjenih Američkih Država i Kine 80 procenata, ili 25 milijardi evra godišnje.

Procenjeni investicioni jaz u oblasti tehnologija veštačke inteligencije i blockchain tehnologije u Evropi mogao bi da iznosi i 10 milijardi evra godišnje. EU ima dobru polaznu osnovu, jer prednjači u naučnim istraživanjima u oblasti tehnologije i ogromnoj bazi darovitih digitalnih stručnjaka.

Prema izveštaju EIB, najveći broj malih i srednjih preduzeća u oblasti AI i blockchain tehnologije nalazi se u SAD (2.995). Na drugom mestu je Kina (1.418), a na trećem Evropska unija (1.232). Još jedan značajan igrač je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 495 malih i srednjih firmi u tom sektoru.

U Evropskoj uniji se najveći broj preduzeća koja se bave ovim oblastima nalazi u Nemačkoj i Austriji, a slede južna Evropa, Francuska i u centralna, istočna i jugoistočna Evropa.

Ocenjujući da celokupno poslovno okruženje u EU ima veliki potencijal za konkurisanje Americi i Kini, EIB u tom konteksu napominje da Evropa ima najveću bazu talentovanih istraživača u oblasti AI, sa procenjenih 43.064 stručnjaka, od kojih je 7.998 u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok ih u SAD ima 28.536, a u Kini 18.232.

Tehnologije veštačke inteligencije i lanca blokova mogle bi da promene način na koji radimo, putujemo, provodimo slobodno vreme, organizujemo druženja i svakodnevni život. One već danas unapređuju naš svet – veštačka inteligencija je odigrala ključnu ulogu u ubrzanju razvoja i proizvodnje vakcina protivCovid-19, dok tehnologija blockchain može pomoći da bolje pratimo i izveštavamo o emisijama gasova koji proizvode efekat staklene bašte, optimizujemo komercijalni transport i stvorimo kvalitetnu zaštitu privatnosti podataka, zaključuje se u studiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...