Nemački gigant poručio rekordne zalihe električnih baterija

BMW najavio proizvodnju “zelenih“ automobila

AutomobiliBiznisEUHi-techLifestyleVesti

6.9.2021 16:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

BMW najavio proizvodnju “zelenih“ automobila BMW najavio proizvodnju “zelenih“ automobila
Nemački BMW AG povećao je porudžbine za baterije kako bi održao korak sa sve većom potražnjom za električnim automobilima koji su činili više od... BMW najavio proizvodnju “zelenih“ automobila

Nemački BMW AG povećao je porudžbine za baterije kako bi održao korak sa sve većom potražnjom za električnim automobilima koji su činili više od 11 odsto isporuka tokom prve polovine tekuće godine. Nemački proizvođač automobila sklopio je ugovore za kupovinu baterija vredne više od 20 milijardi evra, saopštila je kompanija BMW AG.

Baterije su namenjene sedanima, sportskim i teretnima vozilima, kao i drugim modelima koje će BMW proizvoditi do 2024. godine. Kompanija planira da sledeće godine započne prelazak na novu generaciju baterija, prenosi Bloomberg. Prema rečima izvršnog direktora kompanije Olivera Zipsea, BMW je “upravo usred elektrifikacije“.

Proizvođači automobila trpe zbog ogromnog nedostatka poluprovodnika (čipova) što je industriju dovelo u stanje visoke pripravnosti, pa se fabrike bave drugim potencijalnim problemima u svojim lancima snabdevanja. Pristup dovoljnoj količini baterija i sirovina poput kobalta i nikla ključan je za elektične transformacije etabliranih proizvođača. Lider proizvodnje električnih vozila, kompanija Tesla otišla je najdalje i sklopila je ugovore direktno sa rudnicima.

BMW je povećao narudžbine u kineskim kompanijama CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.) i EVE Energy, južnokorejskoj Samsung CDI i švedskoj Northovolt AB. Vrednost akcija kompanije CATL porasla je u ponedeljak za 6,5 procenata, dok su nešto manji rast zabeležile akcije EVE Energy.

Izvor: BMW AG

Iako je BMW spremio odgovor na rastuću prodaju električnih vozila, kompanija je i dalje ograničena nedostatkom poluprovodnika. Prošlog meseca BMW je predvideo da će se situacija pogoršati do kraja godine. Prema rečima Zipsea, to se pokazuje kao tačno, a ovaj problem će potrajati više meseci.   

Nemački automobilski gigant predstavio je revolucionarni novi “zeleni“ električni automobil koji je u potpunosti napravljen od recikliranih materijala, prenosi ThisIsMoney. BMW je najavio da namerava da sva svoja vozila učini 100 odsto “čistim“ i da se mogu reciklirati u roku od 20 godina. p+Prototip “iVision Circular“ takođe treba da pokaže da visok nivo održivosti može ići zajedno sa luksuzom.

Foto: Youtube screenshot

Trenutno se u pogonima BMW proizvode automobili koji u proseku sadrže oko 30 odsto recikliranog i ponovo upotrebljenog materijala, a cilj im je da nova generacija vozila bude 50 odsto sačinjena od recikliranih materijala. Do cilja od 100 odsto proizvodnje od recikliranih materijala BMW bi trebalo da dođe do 2040. godine.

Kompanija BMW saopštila je da je “iVision Circular“ sa četiri sedišta, vozilo usresređeno na održivost i luksuz, kao i da je dizajnirano u skladu sa principima kružne ekonomije. “Cilj je postići 100 upotrebu recikliranih materijala i stoprocentnu mogućnost recikliranja“, saopštio je BMW. Procenjeno je da se oko 30 odsto litijum-jonskih baterija koje se trenutno koriste u većini automobila može oporaviti i ponovo koristiti, a BMW navodi da će baterije sledeće generacije biti 100 odsto obnovljive.

Foto: Youtube screenshot

Umesto uobičajenog lakiranja, površine “BMW iVision Circular“ pokrivene su svetlo zelenim eloksiranim recikliranim aluminijumom. Okvir na zadnjoj strani kola ima plavičasto-ljubičaste površine nastale procesom toplotne obrade koja se koristi za čelik. Gume, koje su blago prozirne, napravljene su od sertifikovanog, održivo gajenog prirodnog kaučuka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...