Problematični avion ponovo na probi u Kini

Boeing 737 Max na testiranju u Šangaju

SvetU fokusuVesti

5.8.2021 08:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Boeing 737 Max na testiranju u Šangaju Boeing 737 Max na testiranju u Šangaju
Boeing737Max poleteo je za Kinu radi testiranja u sklopu pokušaja američkog proizvođača aviona da dobije odobrenje za letenje na kineskom tržištu, nakon što je... Boeing 737 Max na testiranju u Šangaju
Izvor: Google

Boeing737Max poleteo je za Kinu radi testiranja u sklopu pokušaja američkog proizvođača aviona da dobije odobrenje za letenje na kineskom tržištu, nakon što je avion povučen iz upotrebe u martu 2019. godine posle dva fatalna udesa.

Avion za testiranje, koji je poleteo iz Sijetla, prizemljio se na Havajima, odakle će nastaviti let za Šangaj. Boeing i kineski regulatori zakazali su letove za ponovnu sertifikaciju i testiranje u narednim danima, prenosi Reuters.

Testiranje na simulatoru biće obavljeno 7. avgusta, a ukoliko sve prođe dobro prvi probni let biće izvršen dan kasnije, rekao je neimenovani izvor. Zvaničnici kompanije Boeing odbili su da komentarišu predstojeći događaj, smatrajući da o tome treba da govore regulatori.

„Boeing nastavlja da radi sa globalnim regulatorima dok oni završavaju procese validacije kako bi bolje razumeli poboljšanje aviona“, saopštila je kompanija iz Sijetla. Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo još se nije oglasila povodom testiranja.

Oko 30 aviokompanija i 175 zemalja dozvolilo je da se B737Max vrati u službu nakon bezbednosne zabrane, nakon što je u nesrećama u razmaku od pet meseci poginulo 346 osoba, zbog čega je Boeing pao u finansijsku krizu koja je pogoršana pandemijom. Američka kompanija ranije je saopštila da očekuje odobrenje kineskih vlasti do kraja tekuće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...