Štrajk u američkoj avio-industriji

Boeing i sindikat nastavljaju pregovore o platama i beneficijama

SvetVesti

8.10.2024 11:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

Boeing i sindikat nastavljaju pregovore o platama i beneficijama Boeing i sindikat nastavljaju pregovore o platama i beneficijama
Boeing i njegov najveći sindikat nastavili su pregovore o ugovoru u utorak, dok obe strane traže kompromis kako bi okončale štrajk oko 33.000 radnika... Boeing i sindikat nastavljaju pregovore o platama i beneficijama

Boeing i njegov najveći sindikat nastavili su pregovore o ugovoru u utorak, dok obe strane traže kompromis kako bi okončale štrajk oko 33.000 radnika iz fabrika na zapadnoj obali SAD. Kompanija i sindikat, čiji članovi štrajkuju već 25 dana, obnovili su pregovore u ponedeljak uz prisustvo federalnih medijatora.

„Iako smo razgovarali sa Boeingom i federalnim medijatorima čitav dan, nema značajnih pomaka koje možemo prijaviti. Nastavićemo pregovore sutra,“ navela je Međunarodna asocijacija mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAMAW) kasno u ponedeljak, prenosi Reuters.

Boeing je takođe potvrdio da će pregovori uz posredovanje biti nastavljeni u utorak. Sindikat traži povećanje plata od 40 odsto tokom četiri godine i vraćanje penzije sa definisanim benefitima, koja je ukinuta pre deset godina.

Boeing je prošlog meseca dao poboljšanu ponudu, koju je opisao kao svoju „najbolju i konačnu“, u kojoj je predloženo povećanje plata od 30 procenata i vraćanje bonusa za performanse, ali je sindikat saopštio da anketa među članovima pokazuje da to nije dovoljno.

Štrajk je zaustavio proizvodnju Boeingovih najprodavanijih aviona 737 MAX, kao i širokotrupnih modela 777 i 767. MAX je ključni izvor prihoda za kompaniju u trenutku kada se bori sa slabim maržama u svom odbrambenom sektoru.

Štrajk u kompaniji Boeing, koji je započeo sredinom septembra, prema proceni Anderson Economic Group, koštao je u prvih nedelju dana kompaniju i radnike 572 miliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.