Poneo bi titulu najdugovečnijeg guvernera hrvatske centralne banke

Borisu Vujčiću i treći mandat na čelu HNB?

EUVesti

8.7.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Borisu Vujčiću i treći mandat na čelu HNB? Borisu Vujčiću i treći mandat na čelu HNB?
Velika je verovatnoća da će Boris Vujčić ostati još šest godina na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), piše tportal, uz napomenu da bi Vujčiću... Borisu Vujčiću i treći mandat na čelu HNB?

Velika je verovatnoća da će Boris Vujčić ostati još šest godina na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), piše tportal, uz napomenu da bi Vujčiću to bio treći mandat u nizu, čime bi nadmašio Željka Rohatinskog i tako postao najdugovječniji hrvatski guverner.

Hrvatski Sabor (skupština) do letne pauze mora da izabere novog čelnika HNB, a za sada se ne nazire ko bi mogao da bude Vujčićev protivkandidat.

Pre nedelju dana istekao je rok u kome poslanički klubovi saborskom Odboru za izbor, imenovanje i upravne poslove treba da predlože kandidate za guvernera, zamenika guvernera i dva viceguvernera.

Vujčiću mandat istječe 13. jula a njegovoj zamenici Sandri Švaljek i viceguvernerima Romanu Šubiću i Slavku Tešiji 18. jula.

Aktualni guverner je u intervjuu za tportal u februaru rekao da se nije umorio od posla iako je na čelu HNB od 2012. godine.

„Zbog toga što smo ušli u evrozonu moj posao se promenio. Od guvernera koji vodi Savet HNB, koji upravlja monetarnom politikom Hrvatske, postao sam jedan od članova Izvršnog veća Evropske centralne banke, koje donosi odluke o politici druge najvažnije valute na svetu. To je vrlo izazovno, zanimljivo i uživam u tome. Drugima ostavljam da procene kako radim svoj posao“, rekao je Vujčić za tportal.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.