hrana će biti sve skuplja

Britanci više neće moći da kupuju piletinu za tri funte

AgrobiznisBiznisSvetVesti

16.10.2021 16:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Britanci više neće moći da kupuju piletinu za tri funte Britanci više neće moći da kupuju piletinu za tri funte
Uživanje u jeftinoj hrani u Velikoj Britaniji, koje traje punih 20 godina, privodi se kraju, a inflacija bi mogla da dostigne dvocifrene vrednosti zbog... Britanci više neće moći da kupuju piletinu za tri funte

Uživanje u jeftinoj hrani u Velikoj Britaniji, koje traje punih 20 godina, privodi se kraju, a inflacija bi mogla da dostigne dvocifrene vrednosti zbog talasa velikih troškova, rekao je najveći britanski proizvođač piletine.

S obzirom na to da izlazi iz velikih kriza Brexita i Covida, peta po veličini svetska ekonomija suočena je sa akutnim nedostatkom kamiondžija, mesara i skladišnih radnika, što je pogoršalo probleme u globalnom lancu snabdevanja, piše Easterneye.biz.

„Dani kada ste mogli da prehranite četvoročlanu porodicu piletinom od tri funte se približavaju kraju“, rekao je Randži Sing Boparan (Ranjit Singh Boparan), vlasnik grupe „2 Sisters“, poznat kao „kralj piletine“.

„Generalno, piletinu je danas jeftinije kupiti nego pre 20 godina. Kako može celo pile da košta manje od pola litra piva? Sada je svet drugačiji i kupac treba da plati više“.

Boparan, koji proizvodi oko trećinu svih proizvoda od peradi koji se konzumiraju u Velikoj Britaniji, rekao je da ne misli da britanska vlada može sanirati sve probleme ili kontrolisati inflaciju. Rekao je da će sužavanje ponude radne snage dovesti do inflacije plata i da će sredstva uložiti u automatizaciju.

„Manje radne snage znači manji izbor, prazne police i veću inflaciju, a to se neće promeniti“, rekao je on i dodao da bi inflacija mogla da dostigne dvocifrenu vrednost.

Foto:Pexels.com

Britnski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) je više puta ponavljao da njihova ekonomija mora izbaciti svoju zavisnost od jeftine uvozne radne snage i da je pozitivno što će plate morati da rastu.

Džonsonova vlada negirala je da je Brexit odgovoran za pritiske na ekonomiju, iako se nijedna druga evropska ekonomija nije suočila sa istim razmerom narušavanja lanca snabdevanja.

„Uveren sam da će za sve dobra roba biti na raspolaganju, i radimo na tome da uklonimo blokade gde god možemo“, rekao je u Vašingtonu kancelar britanskog trezora Riši Sunak (Rishi Sunak).

Boparan je uradio kalkulaciju troškova, koji su došli poput cunamija: troškovi hrane, suplementi, veterinarski troškovi i plate porasli su 15-20 odsto, akutni nedostatak kamiondžija, troškovi energije i ugljen-dioksida porasli su više od 500 odsto u odnosu na prošlu godinu.

2 Sisters“, koje je osnovao Boparan 1993. godine, prodaje perad, pice i pite. Prerađuje 10,4 miliona ptica nedeljno i poseduje više od 700 farmi.

Ronald Kers, izvršni direktor „2 Sisters Food Group“, savetovao je ljude da normalno kupuju za Božić i rekao da će kompanija učiniti sve što je u njihovoj moći da obezbedi zalihe praznične ćuretine.

Cene hrane su u avgustu porasle za 0,2 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnim podacima o potrošačkim cenama, čime je prekinut devetomesečni pad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...