pritisak na potrošače popušta

Britanska maloprodaja porasla u julu 0,5 odsto

Vesti

16.8.2024 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Britanska maloprodaja porasla u julu 0,5 odsto Britanska maloprodaja porasla u julu 0,5 odsto
Maloprodaja u Velikoj Britaniji porasla je za 0,5 odsto u julu, pokazali su zvanični podaci u petak (16. avgusta), nakon što je slab učinak... Britanska maloprodaja porasla u julu 0,5 odsto

Maloprodaja u Velikoj Britaniji porasla je za 0,5 odsto u julu, pokazali su zvanični podaci u petak (16. avgusta), nakon što je slab učinak u junu – delimično zbog neobično hladnog i vlažnog vremena – uticao na ekonomski rast. Porast je bio u skladu sa prognozama ekonomista koje je anketirao Reuters.

Pritisak na britanske potrošače zbog visoke inflacije 2022. i 2023. počinje da popušta. Inflacija se vratila na ciljanih dva odsto u maju i junu, i tek nešto iznad tog u julu, dok je rast plata premašio inflaciju prvi put od 2021. godine .

Obim maloprodaje u julu bio je 1,4 odsto veći nego pre godinu dana, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku, u skladu sa srednjom prognozom ekonomista..

U poređenju sa februarom 2020, poslednjim mesecom pre nego što su započele blokade zbog Covid-19, obim prodaje je i dalje 0,8 odsto manji.

Banka Engleske je ovog meseca uradila prvo smanjenje kamatnih stopa sa njihovog maksimuma u ​​16 ​​godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.