Kriza sa deficitom benzina se nastavlja

Britanska vojska pružaće pomoć u snabdevanju gorivom

SvetVesti

27.9.2021 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Britanska vojska pružaće pomoć u snabdevanju gorivom Britanska vojska pružaće pomoć u snabdevanju gorivom
Na stotine vojnika bi moglo da bude angažovano da snabdeva benzinske pumpe gorivom širom Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što su vozači panično počeli da prave... Britanska vojska pružaće pomoć u snabdevanju gorivom

Na stotine vojnika bi moglo da bude angažovano da snabdeva benzinske pumpe gorivom širom Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što su vozači panično počeli da prave zalihe, usled čega je došlo do nestašice naftnih derivata, rekao je premijer Boris Džonson (Boris Johnson), prenosi Guardian.

Premijer će danas okupiti ministre kako bi razgovarali o Operaciji Eskalin nakon što je British Petroleum priznao da je na trećini kompanijinih benzinskih stanica ponestalo dve vrste goriva, dok je Udruženje prodavaca goriva (PRA), koje predstavlja oko 5.500 pumpi, navelo da je 50 do 90 odsto njihovih članova prijavilo da im je nestalo goriva.

U pokušaju da izbegnu dodatno produbljivanje krize, ministri, uključujući ministra ekonomije Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng), ministra saobraćaja Granta Šapsa (Grant Shapps) i ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel, okupili su se u danas na sastanku kako bi razgovarali o mogućim opcijama rešavanja krize u snabdevanju.

Šaps je u nedelju pozvao Britance da kupuju uobičajene količine benzina i da ne prave zalihe jer, kako je rekao, nestašice goriva nema.

Poslednjih dana su se na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji stvorile duge kolone vozila, koja su nekada i satima čekala da bi natočila gorivo, prenosi agencija Reuters.

Benzinske stanice širom Velike Britanije ostaju bez goriva, a pojedine velike industrijske grupacije u engleskim gradovima javljaju da je 50 do 90 posto pumpi „presušilo“, saopšteno je iz PRA.

„Neke od naših članica, velike industrijske grupe sa obimnom mrežom prodajnih mesta, izveštavaju da je od juče 50 odsto pumpi ‘suvo’, a neke javljaju da je presahlo čak 90 odsto pumpi“, izjavio je za tv Sky Brajan Maderson (Brian Maderson), predsednik PRA.

Naftne kompanije su saopštile da nemaju dovoljno vozača cisterni, što je stvorilo probleme u transportu od rafinerija do pumpnih stanica, a Džonson je kao jednu od mera najavio mogućnost angažovanja pripadnika vojske.

  • MARKO7

    2.3.2022 #1 Author

    Bravo za Britance, hvala im na pomoći!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...