BRNABIĆ I VARHELJI OTVORILI BEOGRADSKI EKONOMSKI FORUM Predsednica Vlade očekuje završetak pristupnih reformi EU do 2024.

BiznisIzdvajamoManifestacijeSrbijaU fokusuVesti

23.11.2020 17:01 Autor: Ljiljana Begović 0

BRNABIĆ I VARHELJI OTVORILI BEOGRADSKI EKONOMSKI FORUM Predsednica Vlade očekuje završetak pristupnih reformi EU do 2024. BRNABIĆ I VARHELJI OTVORILI BEOGRADSKI EKONOMSKI FORUM Predsednica Vlade očekuje završetak pristupnih reformi EU do 2024.
U Beogradu se u online formatu održava Ekonomski samit, koji je od ove godine preimenovan u 20. beogradski ekonomski forum. Samit su otvorili predsednica Vlade... BRNABIĆ I VARHELJI OTVORILI BEOGRADSKI EKONOMSKI FORUM Predsednica Vlade očekuje završetak pristupnih reformi EU do 2024.

U Beogradu se u online formatu održava Ekonomski samit, koji je od ove godine preimenovan u 20. beogradski ekonomski forum. Samit su otvorili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i komesar za proširenje EU Oliver Varheji (Olivér Várhelyi).

Na samom početku samita Ana Brnabić je izjavila da je potrebno fokusirati se na sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, pošto su reforme vezane za ekonomiju i unapređenje državne uprave već donele značajne rezultate.

Foto: Tanjug

„U ekonomiji smo učinili tako mnogo, da bi već sada mogli da se priključimo Evropskoj uniji“, rekla je Ana Brnabić i dodala da je moguće da Srbija do 2024. okonča neophodne reforme i dve godine kasnije postane članica EU.

Otvarajući forum Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Vlada Srbije, može vrlo brzo sprovede veliki broj reformi i sve ono što je neophodno da bi se Srbija priključila EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici (Sem Fabrizi) rekao je da je EU sada u boljoj i spremnijoj poziciji nego na početku krize i pandemije korona virusa.

Fabrici, koji je takođe jedan od učesnika foruma, naglasio je da su potrebni dobri odnosi u EU da bi se donosile koordinisane odluke vezane za Covid-19 krizu i posledice koje je izazvala.

Foto: Tanjug

„Mislim da je jako važno prepoznati šta je to što mora da se izmeni i da se razmišlja o pozitivnim posledicama, jer mislim da ovo neće biti poslednja pandemija“, rekao je Fabrici.

On je dodao da su neke mere morale da se remodeliraju kako bi reakcija EU mogla biti efikasnija i da je pandemija iznedrila i jednu dobru stvar, a to je digitalizacija.

Fabrici je podsetio na dugoročni budžet od 2021-2027. godine i na 750 milijardi evra za oporavak koji mora biti utemeljen na zelenoj agendi i digitalnoj tranziciji, te ocenio da je EU uspela brzo da odreaguje na situaciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...