Dužnička kriza u Šri Lanki

Čajem otplaćuju iransku naftu

NovacSvetVesti

10.1.2022 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Čajem otplaćuju iransku naftu Čajem otplaćuju iransku naftu
Šri Lanka je zatražila od Kine restruktuiranje otplate duga u okviru napora da se izbori sa pogoršanom finansijskom situacijom. U poslednjih 10 godina Kina... Čajem otplaćuju iransku naftu

Šri Lanka je zatražila od Kine restruktuiranje otplate duga u okviru napora da se izbori sa pogoršanom finansijskom situacijom. U poslednjih 10 godina Kina je pozajmila Šri Lanki više od pet milijardi dolara za projekte izgradnje puteva, aerodroma i luka.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa podneo je u nedelju zvaničan zahtev Pekingu za restruktuiranje duga, zbog krize koju je produbila pandemija Covid-19, prenosi BBC. Kritičari tvrde da je pozajmljeni novac korišćen za nepotrebna ulaganja sa niskim prinosom.

Šri Lanka je takođe zatražila do Kine da obezbedi „povoljnije“ uslove za svoj izvoz u tu zemlju, koji je prošle godine bio vredan oko 3,5 milijardi dolara. Rajapaksa je ponudio otvorena vrata za kineske turiste pod uslovom da se pridržavaju strogih propisa zaštite od korona virusa.

Pre pandemije Kina je bila glavni izvor turista Šri Lanke, a najviše robe uvozila je iz Kine. Poslednjih meseci Šri Lanka prolazi kroz ozbiljnu dužničku krizu, koju je pogoršao gubitak prihoda od turista tokom pandemije. Kina je četvrti najveći kreditor Šri Lanke, iza međunarodnih finansijskih tržišta, Azijske razvojne banke i Japana.

Šri Lanka ove godine treba da otplati oko 4,5 milijardi dolara duga, počevši sa međunarodnom državnom obveznicom od 500 miliona dolara, koja dospeva 18. januara. Šri Lanka je u septembru proglasila ekonomsko vanredno stanje, nakon što je nagli pad njene valute, rupija, izazvao rast cena hrane.


Prošlog meseca vlada Šri Lanke najavila je da planira da izmiri naftni dug prema Iranu otplatom u čaju. Reč je o dugu od 251 milion dolara, a Šri Lanka planira da svakog meseca šalje Iranu čaj u vrednosti pet miliona dolara dok ne namiri dug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...