ČAK 2,78 MILIJARDI EVRA IZ HRVATSKOG BUDŽETA ZA PANDEMIJU Oporavak tek sledeće godine, procena ministra finansija

RegionVesti

20.8.2020 14:28 Autor: Ljiljana Begović

ČAK 2,78 MILIJARDI EVRA IZ HRVATSKOG BUDŽETA ZA PANDEMIJU Oporavak tek sledeće godine, procena ministra finansija ČAK 2,78 MILIJARDI EVRA IZ HRVATSKOG BUDŽETA ZA PANDEMIJU Oporavak tek sledeće godine, procena ministra finansija
Potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić saopštio je da ukupni troškovi budžeta vezani za pandemiju Covid-19 iznose, prema preliminarnim podacima, 21 milijardu... ČAK 2,78 MILIJARDI EVRA IZ HRVATSKOG BUDŽETA ZA PANDEMIJU Oporavak tek sledeće godine, procena ministra finansija

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić saopštio je da ukupni troškovi budžeta vezani za pandemiju Covid-19 iznose, prema preliminarnim podacima, 21 milijardu kuna (2,78 milijardi evra).

Marić je, na prvoj sednici vlade posle letnje pauze, izneo podatke da su u prvih šest meseci ove godine budžetski prihodi dostigli 60,4 milijardi kuna (8,01 milijardi evra), rashodi 77,1 milijardi kuna (10,22 milijarde evra), dok je deficit budžeta 16,7 milijardi kuna (2,21 milijarde evra).

Od početka izbijanja pandemije do sad, kako je rekao, zabeleženo je 17 milijardi kuna manje fiskalnih računa (2,25 milijardi evra) u odnosu na isti period prošle godine. Marić je objasnio da su ti podaci bitni jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u ekonomiji.

Foto: Shutterstock.com

Prema njegovim rečima, sve potrebe za finansiranjem ove godine, odnosno velika većina njih, u potpunosti su ispunjene, tako da, postoji spremnost za sve izazove koji će uslediti, prenosi Tanjug.

Najavio je da će Državni zavod za statistiku narednih dana objaviti podatke o BDP za drugo tromesečje, kada će se videti koliko iznosi privredni pad, i da će vlada početkom septembra izaći s novim, ažuriranim projekcijama za 2020. u smislu BDP i ključnih činilaca.

Marić je rekao da se radi i na pripremama budžeta za 2021, ocenivši da je to izuzetno važna godina u kojoj bi, prema svim projekcijama, trebalo da krene oporavak. Dodao je, međutim, da teško da će u idućoj godini biti dostignut i pun oporavak.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.