srbija će morati da troši ovaj energent iz rezervi?

Cena gasa neće biti veća do kraja grejne sezone

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

16.10.2021 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Cena gasa neće biti veća do kraja grejne sezone Cena gasa neće biti veća do kraja grejne sezone
Građani neće plaćati višu cenu gasa do kraja grejne sezone 2022. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i dodao da se brine... Cena gasa neće biti veća do kraja grejne sezone

Građani neće plaćati višu cenu gasa do kraja grejne sezone 2022. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i dodao da se brine kako će to biti rešeno, jer kako je istakao moraće se troše rezerve naše zemlje.

On je gostujući u petak uveče na TV Prva rekao da su navedeni razlozi povod za sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, za koji je određen preliminarni datum 25. novembar, od suštinskog značaja.

Vučić je ukazao na to da od cene gasa zavisi cena hrane, svih proizvoda, životni standard i opstanak cele zemlje, ne dela zemlje, već je direktno ugrožena cela zemlja.

Pojasnio je da Srbija ima na raspolaganju do kraja godine šest i po miliona kubnih metara gasa, prenosi Tanjug.

„Za ovih mesec i po dana mi imamo kupljenih po šest i po miliona kubnih metara gasa svakoga dana, a mi danas već trošimo više. Mi za tih šest i po miliona plaćamo 270 dolara i to je najbolja cena na svetu“, kazao je predsednik.

Dodaje da će međutim za Svetog Nikolu potrošnja biti 11 miliona kubnih metara te da ostaje da se četiri i po miliona plati po ceni na berzi, a na berzi ta cena iznosi 1.200 dolara.

„Da ne bismo to radili jer će u 2022. godini cena pasti ispod 800 i nadamo se 600 dolara, mi imamo u Banatskom dvoru 268 miliona kubnih metara gasa, Rusi imaju 180 miliona, koje bismo mogli da uzmemo do kraja godine i nedostajaće nam oko 100 do 120 miliona kubnih gasa do kraja ove godine“, kazao je.

Foto: Freepik.com

Naveo je da zbog povećane potrošnje gasa već narednih dana može da se očekuje da trošimo 9,5 miliona.

„Sekiram se što ćemo morati ovo na čemu smo se mučili i radili, odnosno to što smo napunili skladište za crne dane, to ćemo sada da trošimo i spašćemo na 140 kubnih metara“, dodao je.

Prema njegovim rečima, sada ne postoji izvesnost šta će biti posle Nove godine i zato je susret sa Putinom od presudnog značaja.

Kazao je da su Rusi ponudili da plaćamo 70 odsto berzansku cenu, a 30 odsto naftnu formulu, koju danas imamo 100 odsto.

Dodaje da je rekao da Srbija to ne može da plati, te da je zato i tražio susret sa Putinom.

Vučić kaže da će da zamoli Putina da omogući produžetak naftne formule do kraja grejne sezone, a onda da pokuša da nam Rusi daju u odnosu od 75 – 25. Predsednik ističe da je to i pitanje za fabrike, pitaju svi za cenu električne energije.

Kod nas je za stanovništvo najniža cena.

„Kod struje je problem što uvozimo oko devet odsto jer nam se obnavlja Tent 1, kada to završimo neće biti problema“, kazao je.

Vučić navodi da su počeli pregovori za Ðerdap 3 i Bistricu, da bismo se obezbedili za period od 2027. do 2030. godine, ako je moguće da se poveća proizvodnja za više hiljada megavata.

„Mi računamo cenu koštanja za nas. Nas, danas iz uglja košta 50 evra megavat, mi je dajemo narodu značajno jeftinije, preduzeća plaćaju između 52 i 70, a realna cena koju EPS traži za preduzeća, što nam ruši privredu. Mi ne možemo EPS-u da damo to jer će da nam sruši privredu, a ako to ne bude srušiće nam EPS. Mnogo je komplikovana stvar“, kazao je Vučić.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...