Vodeći proizvođači verovatno neće menjati proizvodnu politiku

Cena nafte na svetskim tržištima u padu, vodeći proizvođači smanjuju snabdevanje

SvetVesti

20.7.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cena nafte na svetskim tržištima u padu, vodeći proizvođači smanjuju snabdevanje Cena nafte na svetskim tržištima u padu, vodeći proizvođači smanjuju snabdevanje
Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 80,13 dolara, a... Cena nafte na svetskim tržištima u padu, vodeći proizvođači smanjuju snabdevanje

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 80,13 dolara, a Brent nafta 82,63 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Ista situacija bila je i dan ranije, kada su cene nafte pale na međunarodnim tržištima prema 84 dolara, jer je zabrinutost za kinesku potražnju prevagnula nad procenama o suženom snabdevanju u letnjem tromesečju.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila niža 83 centa nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 84,28 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 63 centa nižoj ceni, od 82,19 dolara.

Trgovci su ove sedmice tragali za signalima koji bi im pomogli u procenama potražnje u Kini, vodećem svetskom uvozniku, prenosi Mina.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom tromesečju 4,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nagoveštavajući posustajanje aktivnosti u poređenju s početkom godine, kada je uvećan 5,3 odsto. Tržište nekretnina ponovo se oštro smanjilo, a lična potrošnja oslabila.

Slabiji tempo rasta znači i skromniju potražnju za naftom, pa se pažnja tržišta okrenula sednici kineske Komunističke partije u potrazi za najavama podsticaja. Zvaničnici su priznali da duga lista ekonomskih ciljeva sadrži „brojne složene protivurečnosti“, ali nisu skicirali konkretne mere koje bi podstakle aktivnost druge ekonomije sveta.

„To je u petak zakočilo cene robe, uz ostale faktore“, napisali su analitičari ANZ-a.

Barijera cenama bio je i pad informacionih sistema širom sveta zbog ažuriranja programa firme za kibernetičku sigurnost CrowdStrike, koji je „srušio“ operativni sistem Windows.

Avio-prevoznici su obustavili letove, banke nisu mogle da pružaju usluge plaćanja, a poremećena je i trgovina na nekim finansijskim tržištima.

Vodeći proizvođači smanjuju snabdevanje kako bi podržali cene i verovatno neće menjati proizvodnu politiku na skorašnjem sastanku, rekla su tri izvora za Reuters.

Analitičari zato očekuju slabije snabdevanje do kraja trećeg tromesečja.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupeo 87 centi, na 85,43 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.