VREDNOST „CRNOG ZLATA“ NASTAVLJA DA RASTE

Cena nafte WTI nadvisila 60 dolara za barel, analitičari očekuju još više

SvetU fokusuVesti

17.2.2021 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena nafte WTI nadvisila 60 dolara za barel, analitičari očekuju još više Cena nafte WTI nadvisila 60 dolara za barel, analitičari očekuju još više
Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) probila je granicu od 60 dolara za barel, što je najviše u poslednjih 13 meseci, odnosno od... Cena nafte WTI nadvisila 60 dolara za barel, analitičari očekuju još više

Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) probila je granicu od 60 dolara za barel, što je najviše u poslednjih 13 meseci, odnosno od 8. januara prošle godine. Cene nafte su poslednjih nedelja postepeno rasle uporedo sa smanjenjem zaliha, uglavnom zbog smanjenja proizvodnje u skladu sa sporazumom OPEC+ o njenom ograničenju.

Potpredsednik ruske vlade i ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je globalno tržište nafte na putu oporavka i da bi cena „crnog zlata“ ove godine trebalo da bude u proseku od 45 do 60 dolara za barel, prenosi Economic Times. Kada je reč o severnomorskoj nafti Brent, čiji je Rusija jedan od najvećih izvoznika, njena cena se približila vrednosti 64 dolara za barel.

Izvor: Oil Price

„U proteklih nekoliko meseci videli smo malu nestabilnost. To znači da je tržište uravnoteženo, a cene koje danas vidimo u skladu su sa tržišnom situacijom“, naveo je Novak. Analitičari velikih investicionih banaka očekuju još više, verujući da je ovo samo „početak nečega mnogo većeg“. Prema njihovoj oceni tromesečni „superciklus“ u kojem su cene nafte porasle oko 50 odsto još nije završen.  

Takozvani superciklus obično traje desetak godina, prenosi Oil Price, prenoseći ocene eksperata banaka Goldman Sachs i JP Morgan, koji su za Financial Times naveli da bi produženi rast cena nafte mogao da popne cene na 80 ili čak 100 dolara po barelu.

Umereniji optimisti, poput analitičara Arjuna Murtija, koji je tačno predvideo rast cena iznad granice 100 dolara 2008. i 2014. godine, veruju da je najava novog „superciklusa“ ipak preuranjena, jer za takve zaključke treba sačekati da potražnja nadmaši ponudu.

Izvor: Oil Price

Razlog za predviđanje superciklusa deluje jednostavno. Najpre, očekuju se nova podsticajna finansiranja, među kojima je najvažniji najavljeni krizni paket u SAD u vrednosti 1.900 milijardi dolara, a rastu cena pogoduje i rast inflacije, koji se čini neizbežnim.

Optimisti veruju da će novi američki krizni finansijski podsticaj značajno intenzivirati potrošnju, jer će novac biti usmeren na domaćinstva sa nižim i srednjim prihodima. „Ti ljudi ne voze Tesla automobile, oni voze terence“, slikovito je objasnio analitičar Goldman Sachsa Džefri Kari (Jeffrey Currie).

Murti s druge strane smatra da bi eventualno povećanje potražnje za naftom za pola miliona barela dnevno u narednih godinu dana bilo nedovoljno da se nadmaši realna ponuda. Globalna potražnja za naftom smanjena je oko 10 miliona barela dnevno u 2020. godini, a kontinuiran rast cena koji još traje počeo je sa pojavom vakcine protiv korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...