SEKTOR TELEKOMUNIKACIJA NA IBERIJSKOM POLUOSTRVU U MINUSU

Cena prosečnog minuta kod španskih teleoperatera 2,59 centa

EUVesti

8.4.2021 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs

Cena prosečnog minuta kod španskih teleoperatera 2,59 centa Cena prosečnog minuta kod španskih teleoperatera 2,59 centa
Cene telekomunikacionih usluga u Španiji zabeležile su, prema pisanju tamošnjeg ekonomskog portala Cinco Días, snažan pad u prethodnoj godini. To je, prema tvrdnjama stručnjaka,... Cena prosečnog minuta kod španskih teleoperatera 2,59 centa

Cene telekomunikacionih usluga u Španiji zabeležile su, prema pisanju tamošnjeg ekonomskog portala Cinco Días, snažan pad u prethodnoj godini. To je, prema tvrdnjama stručnjaka, posledica velikog broja tržišnih igrača na polju telekomunikacija, a posebno virtuelnih mobilnih operatera i stvaranja novih marki, u okviru tradicionalnih operatera, u ovoj zemlji.

Prosečan kvartalni prihod od mobilnih telefona po jednoj liniji pao je za 6,5 odsto, na 14,25 evra, što je najniža vrednost svih vremena. Još veći je pad prosečnog prihoda od mobilnih telefona po minutu. On je pao za više od 25 procenata, na 2,59 centa.

Prihod od korišćenja širokopojasne internet mreže po kvartalu pao je za 3,6 odsto, na 27,75 evra, dok je kvartalni prihod od fiksne telefonije po klijentu niži u 2020. godini u odnosu na godinu pre, i iznosi 26.62 evra. U poslednjih deset godina, prihodi od fiksne telefonije pali su za skoro 70 odsto. Recimo, za kvartal 2010. godine su prihodi po klijentu iznosili 88 evra.

Prihod celog telekomunikacionog sektora pao je u prošloj, pandemijskoj godini za 5,3 odsto. Za prethodnu deceniju taj pad je mnogo drastičniji – 28,5 odsto. Praktično, danas ova industrija u Španiji zarađuje za skoro deset miliona manje nego pre jedne decenije.

Tagovi
CENE VESTI

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.