evropu očekuje velika kriza zbog situacije sa energentima?

Cena struje i gasa za građane Srbije neće se menjati

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

18.12.2021 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena struje i gasa za građane Srbije neće se menjati Cena struje i gasa za građane Srbije neće se menjati
Situacija sa energentima u Evropi biće 100 puta gora nego što je bila zbog virusa korona, izjavio je u petak uveče predsednik Srbije Aleksandar... Cena struje i gasa za građane Srbije neće se menjati

Situacija sa energentima u Evropi biće 100 puta gora nego što je bila zbog virusa korona, izjavio je u petak uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodao da to nagoveštava već tri meseca.

Naime, prema njegovim rečima, niko ne bavi ozbiljnim brojevima, dok on svakog jutra prati berze.

„Samo gledam ko će da da gluplju izjavu u Evropi pa da skoči cena i kada mislite da je nemoguće da ide preko 1.000 evra gas, oni su u stanju da svojim raznim izjavama doteraju do 1.700”, kazao je predsednik Srbije.

Kada se pogledaju fjučersi koji procenjuju kakva će cena da bude, oni su užasni što dodatno diže nervozu kod svih.

„Imaćete zapadne zemlje koje će imati problem sa snabdevanjem strujom, neću da pričam o cenama”, kazao je Vučić i naveo da su u Nemačkoj energenti skočili 28 odsto zbog čega je najveća inflacija u istoriji Nemačke.

Takođe, kaže i da je sada najveća inflacija u poslednjih 30 godina u Americi, kao i da su Amerikanci sve svoje izvore podigli da bi mogli da opstanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je što se tiče snabdevenosti gasom mnogo urađeno u prethodnom periodu i istakao da da to nije urađeno mi danas ne bismo imali struju.

„Ništa ne bismo mogli da imamo da gasovod nismo napravili”, kazao je Vučić za TV Pink.

Podseća da je izgrađen magistralni gasovod kroz našu zemlju i to u dužini od 402 kilometara i naglašava da da nije tog dela Balkanskog toka, ne bismo imali odakle da dovodimo gas.

„Mi nemamo odakle gas da primamo, nama je dolazio preko Beregova, mađarske granice, nema ga više, ne dolazi, Rusi zavrnuli”, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, gas je značajan jer ako ga više ubacimo u termo elektrane Pančevo, Novi Sad, Mitrovicu, Zrenjanin, oni mogu da obezbede veću količinu struje što će dodatno olakšati elektro sektor.

Foto: Freepik

„Time manje trošimo mazuta, koji je sada nemoguće naći”, kaže predsednik i dodaje da u robnim rezervama mazuta ima 4.000 tona, a u strateškim 17.000 tona, što je ukupno 21.000 tona.

„To bi nam bilo dovoljno za šest, devet meseci, a danas nam nije dovoljno za mesec dana”, navodi.

Navodi da se gradi nekoliko pravaca kojima će se gas kretati i u tom smislu kaže da je prvi pravac sa stanice Paraćin gde se kreće u izgradnju gasovoda ka Zaječaru, Boru, Negotinu, Prahovu.

Pravac Tutin – Aleksandrovac je skoro gotovo, kaže predsednik i dodaje da se kreće u izgradnju Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, odnosno da se sa Zlatibora spusti gas.

Jedan od pravaca je do Valjeva, Loznice, a peti pravac, kako kaže, je Leskovac, Vladičin Han, Vranje.

„I tamo su nam i fabrike tražile gas”, navodi Vučić, prenosi Politika pozivajući se na Tanjug.

Vučić je takođe rekao da građani mogu da računaju da Milorad Grčić više nije na mestu direktora EPS, i upitan je zbog čega nije podneo ostavku direktor EPS -a, predsednik Srbije je rekao da on čeka da se ponovo uspostavi sistem.

Predsednik istakao je da neće biti promenjena cena struje i gasa za građane.

Vučić je, za Pink, kazao da je sa privredom odloženo do 31. decembra, i da će se gledati da im se da najpovoljnija cena struje i gasa posle tog datuma.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa svi se iskreno nadamo da neće, pošto je i sada dosta skupo…

    Odgovori

  • HEPO

    1.6.2023 #2 Author

    Bravoo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...