Najveće uvećanje Eurostat registrovao u Bugarskoj, Irskoj i Francuskoj

Porasla produktivnost rada u poljoprivredi EU

AgrobiznisBiznisEUVesti

17.12.2021 17:30 Autor: Julijana Vincan 0

Porasla produktivnost rada u poljoprivredi EU Porasla produktivnost rada u poljoprivredi EU
Prema poslednjim podacima iz ekonomskih računa za poljoprivredu, procenjuje se da je indeks produktivnosti rada u poljoprivredi u Evropskoj uniji blago porastao u ovoj... Porasla produktivnost rada u poljoprivredi EU

Prema poslednjim podacima iz ekonomskih računa za poljoprivredu, procenjuje se da je indeks produktivnosti rada u poljoprivredi u Evropskoj uniji blago porastao u ovoj godini, za jedan procenat, nakon pada lane, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Kako se navodi, ukupan porast produktivnosti rada u poljoprivredi ove godine u velikoj meri je odrazio kretanje vrednosti proizvodnje, veće cene inputa i stabilan obim poljoprivredne radne snage.

Povećanje produktivnosti rada u EU izazvano oporavkom Francuske

Najoštrije stope povećanja produktivnosti rada u poljoprivredi u ovoj godini, pokazuje izveštaj Eurostata, zabeležene su u Bugarskoj (+32,9 odsto), Irskoj (+16,4 procenta) i Francuskoj (+16,3 odsto). Vrednost faktorskog dohotka u Francuskoj bila je najviša među svim državama članicama i predstavljala je 18,4 procenta ukupne vrednosti EU.

Ostale četiri zemlje od ‘velike petorke’, koje su činile još jednu polovinu (49,5 odsto) faktorskog dohotka EU, sve su prijavile pad produktivnosti rada u poljoprivredi 2021. godine: Španija (- šest procenata), Nemačka (-5,3 odsto), Poljska (4,5 procenata) i Italija (-1,7 odsto).

Izvor: Eurostat

„Produktivnost rada u poljoprivrednoj industriji može se meriti kao faktorski dohodak izražen ekvivalentno punom radnom vremenu. Ovo je mera neto dodate vrednosti, koja je nastala iz poljoprivrednih dobara i usluga ekvivalentno svakom zaposlenom sa punim radnim vremenom u poljoprivrednoj industriji, predstavljena u realnim iznosima (prilagođena inflaciji) i izražena kao indeks“, objašnjeno je u izveštaju Eurostata.

Produktivnost rada u poljoprivredi ove godine za trećinu veća nego 2010. godine

Podaci istraživanja pokazuju da je u poređenju sa 2010. godinom, nivo indeksa realnog faktorskog dohotka EU u 2021. godini veći za osam odsto.

Izvor: Eurostat

„U istom periodu, došlo je do stalnog i ukupnog pada indeksa inputa poljoprivredne radne snage od 18 procenata. Zajedno, ove promene dovele su do toga da je produktivnost rada u poljoprivredi u EU (indikator A) veća za oko jednu trećinu (32 procenta) u 2021. nego u 2010. godini“, navodi se u izveštaju Eurostata.

Dodaje se da produktivnost rada u poljoprivredi ne treba mešati sa ukupnim prihodima poljoprivrednih domaćinstava ili prihodima lica koje se bavi poljoprivredom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...