Fond za inovacionu delatnost pruža novčani podsticaj timovima i mikro preduzećima

Kako da mikro preduzeća dođu do podrške od 30.000 evra?

InovacijeInvesticijeNovacPreduzetnikSrbijaVesti

17.12.2021 11:31 Autor: Julijana Vincan 1

Kako da mikro preduzeća dođu do podrške od 30.000 evra? Kako da mikro preduzeća dođu do podrške od 30.000 evra?
Fond za inovacionu delatnost pokrenuo je novi program podrške za perspektivne timove i mikro preduzeća ‘Pametni početak’, koji je namenjen razvoju prvog prototipa ili minimalno... Kako da mikro preduzeća dođu do podrške od 30.000 evra?

Fond za inovacionu delatnost pokrenuo je novi program podrške za perspektivne timove i mikro preduzeća ‘Pametni početak’, koji je namenjen razvoju prvog prototipa ili minimalno održivog proizvoda (MVP).

Kako je za Biznis.rs objasnio savetnik za programe i projekte Fonda za inovacionu delatnost, Dušan Karan, u prvom ciklusu prijavljivanja za učešće u program ‘Pametni početak’ očekuje se podrška za 20 do 30 perspektivnih timova i mikro preduzeća.

Broj finansiranih projekata zavisi od kvaliteta podnetih prijava i od ukupnih sredstava koja su opredeljena za ove programe. Sredstva za realizaciju javnog poziva obezbeđena su iz nacionalnog budžeta u ukupnom iznosu od milion evra sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“, naglasio je naš sagovornik.

U okviru ovog programa Fond obezbeđuje finansijsku i mentorsku podršku, koja će pomoći u sprovođenju prve faze istraživanja tržišta, kao i u razvoju proizvoda, uspostavljanju poslovnog modela i započinjanju priprema za sledeću fazu prikupljanja sredstava.

Timovima i mikro preduzećima za pojedinačne projekte na raspolaganju su bespovratna sredstva u iznosu do 30.000 evra. Finansiranje koje Fond daje ne može preći 90 odsto ukupnog budžeta projekta koji se prijavljuje.

„Obezbeđena su i bespovratna sredstva do 5.000 evra za korišćenje mentorskih usluga. Potrebno je popuniti prijavni obrazac i dostaviti video snimak od tri minuta koji predstavlja kratku prezentaciju koncepta proizvoda ili usluge i članova tima. Proces odlučivanja o finansiranju projekata je nezavisan i konačnu odluku o finansiranju, na konkurentskoj osnovi, donosi nezavisna međunarodna Ekspertska komisija Fonda, a osnovni kriterijumi su: korisnost i konkurentska prednost predloženog rešenja, tržišni potencijal i kompetentnost tima ili preduzeća“, istakao je Karan.

Prema njegovim rečima, Fond želi da podrži mlade, svestrane i visoko motivisane timove koji žele da započnu svoje preduzetničke karijere.

„Značaj programa je da unapredi konkurentnost inovacija na domaćem tržištu, omogući lakši pristup izvoru finansiranja dok su preduzeća i timovi još u ranoj fazi razvoja ideje, kao i da im pomogne u validaciji poslovne ideje i demonstaciji korisnosti svojih proizvoda/usluga/tehnologija, kroz razvoj prvog prototipa ili minimalno održivog proizvoda“, naveo je naš sagovornik.

Prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora podnose se putem portala Fonda do 22. februara sledeće godine u 15 časova. Sva potrebna dokumentacija nalazi se na sajtu Fonda.

„Fond kontinuirano radi na kreiranju novih mehanizama za podsticanje i razvoj inovacija. Zahvaljujući sredstvima iz nacionalnog budžeta za podršku mladim timovima i preduzećima izdvojeno je ukupno milion evra sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“, ističu u Fondu.

Program je namenjen timovima i startapima koji nude skalabilna tehnička rešenja za relevantne tržišne probleme.

  • GocaBG

    17.12.2021 #1 Author

    Treba ulagati u preduzeca koja imaju potencijal za rast i razvoj…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...