Prosečna plata u Srbiji oko 547 evra, dok je željena zarada 760 evra

Građani Srbije priželjkuju posao u stranim kompanijama

AnalizaBolji posaoRegionSrbijaU fokusu

30.11.2021 13:35 Autor: Julijana Vincan 2

Građani Srbije priželjkuju posao u stranim kompanijama Građani Srbije priželjkuju posao u stranim kompanijama
Veliko regionalno istraživanje u kojem je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije, predvođeno portalom za zapošljavanje Poslovi Infostud, sprovedeno je i ove godine za vreme... Građani Srbije priželjkuju posao u stranim kompanijama

Veliko regionalno istraživanje u kojem je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije, predvođeno portalom za zapošljavanje Poslovi Infostud, sprovedeno je i ove godine za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova i otkrilo kakvo je trenutno stanje kako na spskom, tako i na regionalnom tržištu rada.

„Iako se razlika u očekivanjima između muškaraca i žena godinama ne menja, prosečna očekivanja zajedno su veća nego prethodnih godina, i to za više od 100 evra. Takođe, ono što je dodatno primetno kroz ovo istraživanje su faktori za odabir budućeg poslodavca, gde su se na lestvici podigli visina zarade i sigurnost posla, koji su bili pri dnu pre izbijanja pandemije korona virusa“, izjavio je za Biznis.rs PR menadžer platforme Poslovi Infostud, Miloš Turinski.

Istraživanju su se, kao i prethodnih godina, priključili najveći sajtovi za zapošljavanje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Ispitanici su podeljeni u tri kategorije – nezaposleni (52 odsto), zaposleni (41 procenat) i oni koji se i dalje školuju (sedam odsto).

Međuljudski odnosi i zarada najbitniji

Kako pokazuju rezultati istraživanja, dobri međuljudski odnosi i dalje važe za najvažniji faktor za odabir budućeg poslodavca u Srbiji, a ista situacija je i u Hrvatskoj i Sloveniji. Sa druge strane, visina zarade je primarni parametar u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, što je domaćim ispitanicima na drugom mestu. 

„Na listi najbitnijih faktora prilikom izbora poslodavca, kandidati iz Srbije još su istakli i mogućnost učenja i napredovanja, radno vreme, ali i sigurnost posla. Prioriteti prema radnom statusu se razlikuju – zaradu značajno više vrednuju zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, dok sigurnost posla oni koji su trenutno nezaposleni. Dobri međuljudski odnosi su svima podjednako važni“, obrazložio je naš sagovornik.

Znanjem i motivacijom do posla

Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su za dobijanje posla dva najvažnije aspekta znanja i veštine koje kandidat poseduje (29 odsto), zatim motivacija i volja za zaposlenjem (24 procenta). Takođe, kao važne faktore, domaći ispitanici navode radno iskustvo (17 odsto), a 10 procenata dobre kontakte i poznananstva.

„Stranačka pripadnost ima nešto višu važnost u Srbiji nego u regionu, dok se preporuke uticajnih ljudi iz struke više vrednuju u regionu nego kod nas. Znanja i veštine su u većoj meri važni zaposlenima i onima koji se školuju, nego nezaposlenima. ‘Školarci’ u velikoj meri navode motivaciju i volju za zaposlenjem, kao i formalno obrazovanje. Kontakti su važniji zaposlenima, dok sreću navode nezaposleni više od svih“, obrazložio je Turinski.

Očekivanja o visini zarade

Na pitanje o očekivanoj zaradi u Srbiji, potencijalni kandidati u proseku kažu da očekuju platu od 760 evra, 17 odsto ih navodi iznose manje od 500 evra, a 33 procenta iznose od 500 do 799 evra. Više od 1.000 evra očekuje 23 odsto kandidata, a među njima je i tri procenta ispitanika koji očekuju više od 2.000 evra. 

Prema poslednjim zvaničnim podacima iz oktobra, prosečna plata u Srbiji iznosi 547 evra, dok je željena plata u proseku za oko 210 evra veća u odnosu na trenutno stanje.

„Ni ove godine nije došlo do promene, gde žene i dalje imaju niža očekivanja nego muškarci, tako muški ispitanici u proseku očekuju oko 890 evra, dok žene skoro 200 evra manje, oko 700 evra. U proseku, kandidati u Sloveniji imaju najviša očekivanja, prosečno više od 1.500 evra. Sa druge strane, najniža očekivanja su u Severnoj Makedoniji – 524 evra. Srbija i Bosna su prilično slične što se tiče očekivane zarade, dok je Hrvatska, pored Slovenije, jedina zemlja gde se u proseku priželjkuje više od 1.000 evra mesečno“, naglasio je predstavnik Infostuda.

Muškarci i žene u čekaonici
Foto: Rawpixel

Skoro trećina ispitanika strahuje za posao

Planovi o promeni posla se, kako pokazuju podaci, ni ove godine nisu promenili, tako da 68,5 odsto zaposlenih kandidata razmišlja da u nekom trenutku promeni posao, a 21 procenat zaposlenih bi to uradio, samo ako bude primoran. U odnosu na prethodnu godinu, tendencije su istog smera, ali ipak ima nešto više onih koji o promeni ne razmišljaju (11 procenata nasuprot osam odsto).

„Srbija se ne razlikuje od regiona, u smislu da većina planira da posao menja, a da je najniži udeo onih koji o toj promeni ne razmišljaju. Ipak, u Srbiji su veće razlike – 68 procenata zaposlenih razmišlja o promeni, što je značajno više nego od 58 odsto, koliko je u regionu. Većina trenutno zaposlenih ispitanika kaže da se uglavnom ne plaši da bi mogla ostati bez posla u narednih godinu dana, dok 28 odsto ne razmišlja o gubitku posla, a 30 procenata se izjašnjava da se plaši da će u narednih godinu dana izgubiti posao“, obrazložio je Turinski.

U poređenju sa regionom, u Srbiji je nešto izraženiji strah od gubitka posla – 30 odsto naspram 26 procenata u regionu.

Povratak većine radnika na svoja radna mesta

Pandemija bolesti Covid-19 omogućila je mnogima, koji su za to imali uslove, rad od kuće, što se moglo videti u proteklom periodu. Sada, godinu i po kasnije, radnici se sve više vraćaju na radna mesta, dok čak 60 odsto zaposlenih ima posao koji ne dozvoljava rad od kuće.

„Polovina onih koji mogu da rade od kuće to i čini, što u potpunosti, što delimično, dok druga polovina odlazi na posao i obavlja ga sa radnog mesta. U regionu je vrlo slična situacija što se tiče ove teme. U potpunosti od kuće radi procentualno manje zaposlenih nego u Srbiji – šest odsto, dok je u Srbiji njih devet procenata“, navodi naš sagovornik.

Domaće kompanije nepopularne

Strane privatne kompanije i dalje su omiljeni tip poslodavca u Srbiji. Naime, 35 odsto ispitanika bi želelo da radi u firmi stranog vlasništva, 28 procenata bi radilo za sebe ili imalo svoju firmu, 23 odsto u državnim preduzećima, dok privatno domaće vlasništvo nije toliko privlačno.

„U državnim preduzećima bi i dalje radila skoro četvrtina ispitanika, što je za samo jedan procenat manje nego u prošlogodišnjem istraživanju. I u Srbiji i u regionu dominira strano privatno vlasništvo kao najpoželjniji tip vlasništva poslodavca. Ipak, čini se da u Srbiji više vole da budu vlasnici i preduzetnici, a manje zaposleni kod privatnika, dok je u regionu taj odnos malo drugačiji“, otkriva Turinski.

Nezaposleni ne biraju mnogo

Većina nezaposlenih kandidata spremna je da prihvati posao nezavisno od toga da li su se za tu oblast školovali ili ne. Zanimljivo je da čak 11 odsto ispitanika svesno traži posao koji nije u struci za koju su se pripremali. 

Istraživanje Infostuda pokazuje da među mladima dominira stav da je za pronalazak posla potrebno svega nekoliko meseci. Tako 38 odsto kandidata na školovanju navodi da je potrebno od jednog do tri meseca, a njih 19 procenata navodi da je potrebno od tri do šest meseci. Više od 15 odsto mlađih ispitanika nisu toliko optimistični i smatraju da će im za dolazak do prvog posla biti potrebno i više od godinu dana.

„Čini se da su za mlade prakse najbolji način da se stekne radno iskustvo, s obzirom na to da ih čak 66 odsto njih navodi kao poželjnu opciju. Sledi honorarni rad, koji je takođe pozitivno viđen od strane većine ispitanika“, naglašeno je u istraživanju.

  • GocaBG

    30.11.2021 #1 Author

    Svako prizeljkuje dobru platu u stabilnoj firmi,i to sto su naveli opravdano je,troskovi na mesecnom nivou su sve veci,tako da ta prosecna plata ne moze da pokrije osnovne stvari…

    Odgovori

  • tamara71

    14.7.2023 #2 Author

    Normalno kad su uslovi u nasim kompanijama uglavnom losi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...