građani mogu da daju predloge, sugestije i komentare

Počinje javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

25.11.2021 17:26 Autor: Julijana Vincan 1

Počinje javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu Počinje javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu
Javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu počela je u četvrtak, 25. novembra, i trajaće do 16. decembra. Kako je navedeno na sajtu... Počinje javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu

Javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu počela je u četvrtak, 25. novembra, i trajaće do 16. decembra.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prema Programu javne rasprave, tekst Nacrta zakona o solidarnom preduzetništvu biće predstavljen na okruglim stolovima koji će biti organizovani u Nišu 1. decembra, u Novom Sadu 3. decembra i Beogradu 15. decembra.

„Ministarstvo poziva zainteresovane građane, kao i stručnu javnost, da se upoznaju sa tekstom Nacrta zakona o solidarnom preduzetništvu i da daju svoje komentare, sugestije i predloge. Zainteresovani svoje predloge, sugestije i komentare mogu da dostave Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja elektronskim putem na adresu rad.zaposljavanje@minrzs.gov.rs ili poštom na adresu: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Beograd, Nemanjina 22-24, sa naznakom: ‘Za javnu raspravu o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu'“, navodi se u saopštenju.

Program javne rasprave o Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu, sa Nacrtom zakona i prilozima objavljen je portalu e-uprave i na internet stranici resornog Ministarstva.

Da podsetimo, Nacrt novog zakona propisuje da ukoliko subjekt solidarnog preduzetništva ostvari dobit, 50 procenata te dobiti mora da uloži nazad u preduzeće, bilo kroz zapošljavanje dodatnih korisnika iz osetljivih kategorija, bilo kroz razvoj novih proizvoda i usluga, dok se upravljanje zasniva na demokratskim principima i daje pravo glasa korisnicima. U slučaju gašenja solidarnog preduzeća, njegova imovina prelazi u ruke drugog subjekta sa ovim statusom.

Bitna novina je i to što će status solidarnog preduzeća, osim preduzetnika i privrednih društava, moći da steknu i udruženja građana, fondacije i zadruge, čije su poslovanje i društvena misija u skladu sa pravilima propisanim zakonom.

Podaci o statusu preduzeća, trošenju i dobijanju sredstava od vlasti i donatora, biće javno dostupni preko portala Agencije za privredne registre (APR), uvidom u elektronske izveštaje o poslovanju, koji će se evidentirati u njenim registrima.

U oblasti solidarnog preduzetništva posluje skoro 1.200 preduzeća. Kako se ističe, Zakon bi trebalo dugoročno da pomogne nezaposlenima, žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, beskućnicima, povratnicima sa odsluženja kazni i drugim osetljivim grupama građana da lakše dođu do posla, kao i da se postavi osnov za dalji razvoj solidarne ekonomije u zemlji.

  • Lolek

    13.10.2022 #1 Author

    Poznati smo kao solidarna nacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...