CENE GORIVA U SRBIJI STABILNE Kriza izazvana korona virusom nije bitno uticala ja potrošnju goriva

SrbijaU fokusuVesti

21.8.2020 13:27 Autor: Ljiljana Begović 0

CENE GORIVA U SRBIJI STABILNE Kriza izazvana korona virusom nije bitno uticala ja potrošnju goriva CENE GORIVA U SRBIJI STABILNE Kriza izazvana korona virusom nije bitno uticala ja potrošnju goriva
Potrošnja goriva u Srbiji pala je od početka korona krize za 15 procenata, a posle dinamičnog pada usledio je rast cena i može se... CENE GORIVA U SRBIJI STABILNE Kriza izazvana korona virusom nije bitno uticala ja potrošnju goriva

Potrošnja goriva u Srbiji pala je od početka korona krize za 15 procenata, a posle dinamičnog pada usledio je rast cena i može se očekivati da će sadašnje cene derivata potrajati, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Benzin i dizel su u Srbiji ove godine prvo su pojeftinili za 27 do 32 dinara a nedavno su poskupeli za 11-12 dinara. Cene su pratile periode velikog pada cene nafte a zatim i period porasta te cene na svetskom tržištu.

„Ovakve promene cena u Srbiji se pre svega mogu pripisati promeni cene sirove nafte, mada je u međuvremenu došlo do povećanja i akcize za 1,3 dinara sa PDV. Sada je cena sirove nafte čitavog avgusta, između 40 i 45 dolara po barelu, i može se reći da je stabilna, samim tim nema promena troškova naftnih kompanija pa ni cene goriva“, kaže Mićović.

Foto: Pixabay.com

Ne očekuju se velike promene cene goriva ni na lokalnom ni na svetskom tržištu

„Nema najava nekih većih promena na globalnom ni na lokalnom tržištu, očekujem da će ove cene goriva ostati. Da li će biti dinar ili dva, gore ili dole, teško je predvideti ali to ne može dramatično da promeni život ili ekonomiju“, kaže Mićović, prenosi Tanjug.

Dodaje da ove godine s obzirom na dramatična dešavanja u društvu i na tržištu nafte i derivata beleže neuobičajeno mali pad potrošnje goriva u Srbiji.

„U prvih šest meseci samo 10 posto je bila manja potrošnja goriva. Od marta do danas pad je oko 15 procenata. To je još uvek manje nego što bi se očekivalo“, rekao je on.

Ovog leta izostao je tranzit kroz Srbiju ali se naši građani unutar granica države daleko više kreću, mnogi rade od kuće ali se manje prelazi granica i kupuje gorivo u BiH i Severnoj Makedoniji i Mićović kaže da takva kretanje na tržištu jedna drugo potiru.

Dodaje da se na nacionalnom tržištu potrošnja ipak ne vraća očekivanom dinamikom a tek će se videti kako će septembar pre svega po pitanju pandemije uticati na privredu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...