CENE NAFTE OSTALE U RAVNOTEŽI Vakcinacija podiže vrednost, zalihe je spuštaju

SvetVesti

9.12.2020 14:39 Autor: Vladimir Jokanović

CENE NAFTE OSTALE U RAVNOTEŽI Vakcinacija podiže vrednost, zalihe je spuštaju CENE NAFTE OSTALE U RAVNOTEŽI Vakcinacija podiže vrednost, zalihe je spuštaju
Cene nafte umereno su padale i rasle u sredu, ali su ostale u zoni visokih vrednosti iz protekle dve nedelje. To znači da se... CENE NAFTE OSTALE U RAVNOTEŽI Vakcinacija podiže vrednost, zalihe je spuštaju

Cene nafte umereno su padale i rasle u sredu, ali su ostale u zoni visokih vrednosti iz protekle dve nedelje. To znači da se cena severnomorske nafte Brent kretala između 48,50 i 49,70 dolara za barel, a cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) između 45,50 i 46,20 dolara za barel.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) revidirala je u svom izveštaju za decembar prognozu globalnih cena sirove nafte za 2020. i 2021. godinu. Agencija je navela da očekuje da će proizvodnja nafte u SAD ove godine biti u proseku 11,34 miliona barela dnevno, što je za 0,5 odsto manje nego u prethodnom izveštaju.

EIA je pojačala svoju raniju prognozu porasta cene nafte Brent za 2,1 odsto na 41,43 dolara za barel u 2020. i za 4,2 odsto na 48.53 dolara u 2021. godini. Kada je reč o američkoj sirovoj nafti WTI (West Texas Intermediate) EIA je povećala prognoziranu cenu iz izveštaja za novembar za 1,9 odsto na 38,96 dolara za barel u 2020. i za 3,5 odsto na 45,78 dolara za barel u 2021. godini, prenosi Watch Market.

Agencija predviđa da će prosečna proizvodnja sirove nafte zemalja OPEC u 2021. biti 27,5 miliona barela dnevno, dok je procenjeno da je u tekućoj godini iznosila 25,6 miliona barela dnevno, prenosi Anadolia. EIA navodi da revizija odražava najavu potencijalnog povećanja proizvodnje država OPEC i povećanje proizvodnje u Libiji.  

EIA je u svom izveštaju koji je objavljen u sredu procenila prosečnu dnevnu proizvodnju sirove nafte u SAD na 11,30 milion barela u 2020. godini, poredeći je sa 12,2 miliona barela u prošloj godini. U prognozi za 2021. godinu predviđena je prosečna dnevna proizvodnja 11,1 milion barela.   

Uprkos izveštaju Američkog naftnog instituta (API) od utorka u kojem je navedeno da su rezerve američke sirove nafte porasle za 1,14 miliona barela u nedelji koja je završena 4. decembra, cene nafte porasle su u sredu pre podne (CET) zbog vesti o početku vakcinacije protiv korona virusa, što daje nadu u jačanje potražnje za naftom.

Rusija je nagovestila da bi mogla da počne dugoročne pripreme za trajni pad potražnje za sirovom naftom, čak i nakon što prođu razarajući efekti pandemije korona virusa. „Vrhunac potrošnje možda je već prošao. Rizik raste dugoročno“, izjavio je zamenik ruskog ministra finansija Vladimir Količev.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.