Prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku

Cene novih stanova u Kini opale najbrže od 2015.

NekretnineSvetVesti

15.8.2024 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene novih stanova u Kini opale najbrže od 2015. Cene novih stanova u Kini opale najbrže od 2015.
Cene novih stanova u Kini pale su u julu najbržim tempom u poslednjih devet godina, jer niz podržavajućih mera nije doprineo stabilizaciji cena i... Cene novih stanova u Kini opale najbrže od 2015.

Cene novih stanova u Kini pale su u julu najbržim tempom u poslednjih devet godina, jer niz podržavajućih mera nije doprineo stabilizaciji cena i obnovi poverenje u sektor nekretnina koji je zapao u krizu.

Produženi pad na tržištu nekretnina teško je pogodio drugu po veličini ekonomiju na svetu i njene potrošače, pri čemu analitičari navode da bi cilj Pekinga za rast BDP-a od pet odsto u 2024. godini mogao biti previše ambiciozan, čak i ako su se drugi ekonomski pokazatelji stabilizovali, prenosi Reuters.

Cene novih kuća pale su za 4,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najoštriji pad od juna 2015. godine i dublji od pada od 4,5 odsto u junu, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS). Analitičari ocenjuju da će kineskom tržištu nekretnina biti potrebne nove mere podrške.

Peking pojačava napore da podrži sektor koji je na vrhuncu činio četvrtinu ekonomije, uključujući smanjenje kamata na hipoteke i snižavanje troškova kupovine kuća. Vladine mere igraju određenu ulogu u podizanju tržišta, ali spoljni pad je ograničio efekte ovih politika, navode analitičari kineskog instituta Tongce Research.

Na mesečnom nivou, cene novih kuća su pale 13. mesec zaredom, smanjujući se za 0,7 odsto, čime je nastavljen tempo pada iz juna. Među 70 gradova koje je NBS istraživao, samo je u Šangaju i Sijanu zabeležen rast cena novih kuća na mesečnom nivou, dok je samo Šangaj zabeležio porast cena na tržištu preprodaje nekretnina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.