Nacionalna kriptovaluta postepeno će se razvijati do 2024. godine

Centralna banka Rusije najavila početak transakcija sa digitalnom rubljom

BankeHi-techLifestyleNovacSvetVesti

27.12.2021 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Rusije najavila početak transakcija sa digitalnom rubljom Centralna banka Rusije najavila početak transakcija sa digitalnom rubljom
Centralna banka Rusije u januaru naredne godine počinje pilot projekat transakcija sa digitalnom rubljom, saopštila je prva zamenica guvernera ruske centralne banke Olga Skorobogatova.... Centralna banka Rusije najavila početak transakcija sa digitalnom rubljom

Centralna banka Rusije u januaru naredne godine počinje pilot projekat transakcija sa digitalnom rubljom, saopštila je prva zamenica guvernera ruske centralne banke Olga Skorobogatova.

„Prototip platforme digitalne rublje je gotov. Odmah nakon praznika, u januaru, počinjemo sa pilot projektom prve faze sa 12 banaka“, rekla je Skorobogatova.

U okviru prve faze biće uključene kreditne organizacije i realizovane S2S-operacije, prenosi Tanjug.

Druga faza testiranja ima u vidu povezivanje Federalnog trezora i implementaciju funkcionalnosti „smart“ ugovora, kao i transakcije potrošača sa biznisom (S2V), biznisa sa biznisom (B2B) i biznisa sa državom (B2G).

Centralna banka Rusije zatim namerava da uključi i finansijske posrednike i finansijsku infrastrukturu – berze, brokere, osiguravajuće kompanije i druge, kao i da implementira online režim i obezbedi razmenu digitalne rublje za stranu valutu.

„Ranije je saopšteno da će, u skladu sa projektom osnovne digitalizacije finansijskog tržišta Rusije za period do 2024. godine, razvoj platforme digitalne rublje biti postepen, sa postepenim širenjem kruga učesnika i vrsta operacija“, saopštila je centralna banka Rusije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...