Potrebna je "velika politička hrabrost" vlade za preokretanje aktuelnog trenda

Češka u opasnosti da izgubi poverenje investitora

EUInvesticijeNovacVesti

7.5.2021 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Češka u opasnosti da izgubi poverenje investitora Češka u opasnosti da izgubi poverenje investitora
Rejting agencija Moody’s upozorila je da češke javne finansije možda neće biti dugoročno održive. Prema agenciji, vladini budžetski planovi za srednji rok ne uključuju... Češka u opasnosti da izgubi poverenje investitora

Rejting agencija Moody’s upozorila je da češke javne finansije možda neće biti dugoročno održive. Prema agenciji, vladini budžetski planovi za srednji rok ne uključuju značajne ciljeve konsolidacije, što negativno utiče na procenu kreditne sposobnosti, piše Remix News.

Prema Moody’s-ovoj analizi, konsolidacija državnog budžeta biće zadatak sledeće vlade, koja će biti formirana nakon parlamentarnih izbora zakazanih za oktobar. Ističe se da će stvaranje strategije za smanjenje budžetskog deficita, i stabilizacija ili smanjenje vladinog duga biti ključno za buduću kreditnu sposobnost Češke.

Početkom februara Moody’s je potvrdio kreditni rejting Češke na nivou Aa3 sa stabilnim izgledima. Kreditni rejting je važan vodič za investitore, jer im pokazuje verovatnoću otplate kredita, što značajno utiče na spremnost kreditora da daju kredite državi ili drugim entitetima. Takođe, utiče na uslove kredita, poput kamatne stope. Što je rejting veći, poverioci bolje doživljavaju zajmoprimca i veća je verovatnoća da će pristupiti jeftinijim kreditima.

„Moody’s-ovo upozorenje je prvi udarac. Fiskalna konsolidacija bila je prilično bolna pre deset godina, ali sada je situacija gora“, napomenuo je glavni ekonomista konsultantske kompanije Deloitte Czech Republic, Dejvid Marek (David Marek).

„Čak je i Moody’s primetio da češke javne finansije nisu na održivoj putanji. U ovom slučaju, niko neće biti srećan što je u pravu. I onako ćemo teško platiti svi mi,“ izjavila je glavna ekonomistkinja Raiffeisenbank Helena Horska.

Prema rečima glavnog ekonomiste ING banke Jakuba Sedlera (Jakub Seidler), izjava agencije Moody’s nije previše iznenađujuća. „Vladini srednjoročni fiskalni planovi nisu toliko ambiciozni i ne pokušavaju da obuzdaju trenutni trend povećanja vladinog duga. Nastavak ovog trenda u narednim godinama logično će dovesti do pogoršanja rejtinga Češke,“ objasnio je Sedler.

Prema njegovim rečima, nepovoljan razvoj budžeta i odlaganje problema na sledeću generaciju biće moguće rešiti, ali će biti potrebna velika politička hrabrost vlade, koja je osnovana nakon ovogodišnjih izbora. „Kriza izazvana korona virusom je, bez presedana, i u redu je da vlada podržava ekonomiju po cenu rasta duga. Ali nije razumno da se u budućnosti povuče sa budžetske odgovornosti“, dodao je Sedler.

Sredinom aprila češko Ministarstvo finansija izjavilo je da će javne finansije ove godine završiti u deficitu od 8,8 odsto BDP. Očekuje se da će ta cifra pasti na 5,9 odsto sledeće godine. Istovremeno, ministarstvo priprema mere štednje, tako da će 2023. i 2024. godine deficit i dug javnih finansija biti manji nego bez planiranih koraka, prenosi Remix News.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...