Srbija ostaje strateško tržište

Češki PPF ne namerava da proda Telenor Srbija

RegionSrbijaVesti

3.11.2021 14:35 Autor: Stanislav Stanišić 0

Češki PPF ne namerava da proda Telenor Srbija Češki PPF ne namerava da proda Telenor Srbija
„Jako smo zadovoljni Telenorom i poslovnim okruženjem u Srbiji i nameravamo ovde da ostanemo, a istražujemo i neke nove poslove i usluge“, prenose iz... Češki PPF ne namerava da proda Telenor Srbija

„Jako smo zadovoljni Telenorom i poslovnim okruženjem u Srbiji i nameravamo ovde da ostanemo, a istražujemo i neke nove poslove i usluge“, prenose iz Telenora za Biznis.rs izjavu prvog čoveka češke PPF Grupe Ladislava Bartoničeka i dodaju da je Srbija jedno od strateških tržišta za ovu kompaniju.

Upravljanje najvećom poslovnom grupom u Češkoj, PPF-om, Ladislav Bartoniček, preuzeo je aprila ove godine, nakon tragične smrti Petra Kelnera, prvog čoveka kompanije i najbogatijeg češkog biznismena. Kompanija zapošljava gotovo 100.000 ljudi, posluje u 25 zemalja i raspolaže imovinom od gotovo 40 milijardi evra.

Čelni čovek PPF ističe da je Grupa nedavno formirala kompaniju Cetin, odvojivši infrastrukturu od klasičnih telekomunacionih usluga i da je to urađeno ne samo u Srbiji, već i u Mađarskoj, Češkoj i Bugarskoj. Navodi da je u pitanju veliki poduhvat, čiji je EBITDA veći od 500 miliona evra, koji za cilj ima razvoj infrastrukturu i 5G mrežu, ali ne samo za potrebe naših telekomunikacionih kompanija, nego i za tržišta i drugih klijenata.

Do interesovanja za sudbinu Telenora u Srbiji došlo je nakon što je PPF Grupa objavila prodaju 100 odsto udela Telenor Crna Gora mađarskoj kompaniji 4iG Nyrt.

Iz PPF Grupe je saopšteno je da su se strane saglasile da ne otkrivaju cenu transakcije, koja podleže uobičajenom odobrenju nadležnog regulatornog tela u Crnoj Gori, a završetak tog procesa očekuje se do kraja godine.

Izvršni direktor TMT CEE (Tehnologija, mediji, telekomunikacije za CEE region), PPF Telekom grupe, Marek Slačik, nakon dogovorene transakcije rekao je da se njihova poslovna strategija fokusira na tržišta koja nude značajan potencijal rasta i nose težinu u njihovom portfoliju.

„Stoga smo odlučili da prodamo Telenor Crna Gora kompaniji koja ima dugoročni interes da dalje razvija ovog mobilnog operatera“, rekao je Slačik.

PPF Grupa je vodeći provajder telekomunikacionih usluga u regionu centralno-istočne Evrope, za koji u kompaniji ističu da je od ključne važnosti, jer je tu investirano 60 odsto kapitala.

U Srbiji su prepoznati kao vlasnici Telenora, a u svom portfoliju na globalnom nivou, osim telekomunikacionih kompanija, poseduju medije, finansijske usluge, banke, biotehnologiju, transport, nekretnine, e-trgovinu. Prisutni su i na tržištima Azije i SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...