Potražnja za grejanjem tokom oluje Uri dovela je da cene prirodnog gasa budu rekordno visoke

Chevron dobio tužbu zbog problema u isporuci gasa

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

13.7.2021 19:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Chevron dobio tužbu zbog problema u isporuci gasa Chevron dobio tužbu zbog problema u isporuci gasa
Prodavac prirodnog gasa u Teksasu tužio je kompaniju Chevron USA Inc. na saveznom sudu u Hjustonu, tražeći od naftnog giganta skoro 85 miliona dolara... Chevron dobio tužbu zbog problema u isporuci gasa

Prodavac prirodnog gasa u Teksasu tužio je kompaniju Chevron USA Inc. na saveznom sudu u Hjustonu, tražeći od naftnog giganta skoro 85 miliona dolara zbog neuspeha u isporukama prirodnog gasa tokom velikog smrzavanja širom države u februaru, prenosi Reuters.

Cailip Gas Marketing LLC sa sedištem u Hjustonu optužio je Chevron Natural Gas za kršenje kupoprodajnog ugovora isporukom manjih količina prirodnog gasa u blizini Hjustona, u vreme kada je  tokom zimske oluje Uri došlo do nestanka struje. Kompanija Chevron nije dala komentar na žalbu, gde je navela da viša sila opravdava propuštene i nepotpune isporuke.

Cailip, kojeg zastupa Anthoni Arguijo (Anthony Arguijo) iz kompanije Scott Douglass & McConnico, tvrdi da se Chevron složio da svakodnevno isporučuje 90.000 miliona britanskih termalnih jedinica (MMBtu) gasa, ali da nije izvršio pune isporuke od 14. do 22. februara. Oluja Uri je zatekla komunalne službe u Teksasu i ubila više od 100 ljudi a 4,5 miliona ostalo je bez struje.

Prodavac prirodnog gasa ističe da se Chevronov neuspeh ne opravdava višom silom, jer Chevron navodi da je nesreća rezultat gubitka proizvodnih kapaciteta, što sama potvrda transakcije isključuje kao osnov za više sile. Ova kompanija traži od suda da mu se dodeli suma ekvivalentna razlici između ugovorne cene prirodnog gasa i njegove cene za neisporučeni gas. Ta računica iznosi 84,5 miliona dolara. Potražnja za grejanjem tokom oluje Uri dovela je da cene prirodnog gasa budu rekordno visoke.

Početkom februara cene gasa kretale su se od 2,50 do 3 dolara po mmBtu u čvorištima od Hjustona do Tulse u Oklahomi. Cene su počele da se penju 11. februara u stotine dolara, a Tulsin čvor porastao je na rekordnih 1.192,86 dolara 17. februara, prema vladinim podacima, piše Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...