Zbog navodne špijunaže i bezbednosne pretnje

China Unicom zabranjena u SAD

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

28.1.2022 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

China Unicom zabranjena u SAD China Unicom zabranjena u SAD
Kompanija China Unicom dobila je rok od 60 dana do kada mora da prestane da pruža telekomunikacione usluge u Sjedinjenim Američkim Državama. China Unicom... China Unicom zabranjena u SAD

Kompanija China Unicom dobila je rok od 60 dana do kada mora da prestane da pruža telekomunikacione usluge u Sjedinjenim Američkim Državama. China Unicom je još jedan telekomunikacioni gigant kojem je zabranjen pristup tržištu SAD zbog „špijunaže i značajnih zabrinutosti za nacionalnu bezbednost“.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) saopštila je da je jednoglasno glasala za povlačenje ovlašćenja za rad američkoj jedinici kineske kompanije za rad u SAD, prenosi BBC. Prethodno je u oktobru dozvola za rad u SAD oduzeta kineskoj kompaniji China Telecom.

FCC je saopštila da postoji sve više dokaza i sve veća zabrinutost da kineski državni operateri predstavljaju stvarnu pretnju po bezbednost mreža telekomunikacije u SAD. Kompanija China Unicom je odbacila optužbe, navodeći da poštuje relevantne američke zakone i propise, kao i da je pouzdan partner svojih klijenata u poslednje dve decenije.

Kineske tehnološke i telekomunikacione kompanije bile su poslednjih godina na meti američkih vlasti zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je u novembru zakon koji sprečava kompanije koje se smatraju bezbednosnom pretnjom da dobiju nove licence za telekomunikacionu opremu.

Oprema kompanija Huawei i ZTE, i još tri kineske firme, ne može se koristiti u američkim telekomunikacionim mrežama. Američka vlada dodala je u novembru još desetak kineskih kompanija na „crnu listu“, navodeći kao razlog spoljnu politiku i ugrožavanje nacionalne bezbednosti. Kineskom telekomunikacionom gigantu China Mobile američka licenca oduzeta je 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...