Sve veći jaz u snabdevanju zapadnih tržišta

Crna Gora uvozi rekordne količine aluminijuma iz Kine

RegionU fokusuVesti

4.4.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crna Gora uvozi rekordne količine aluminijuma iz Kine Crna Gora uvozi rekordne količine aluminijuma iz Kine
Kina pojačava izvoz aluminijuma kako bi popunila sve veći jaz u snabdevanju na zapadnim tržištima. U februaru je Kina isporučila 26.378 tona primarnog aluminijuma,... Crna Gora uvozi rekordne količine aluminijuma iz Kine

Kina pojačava izvoz aluminijuma kako bi popunila sve veći jaz u snabdevanju na zapadnim tržištima. U februaru je Kina isporučila 26.378 tona primarnog aluminijuma, što je najveći mesečni ukupan iznos još od 2010. godine, a najveća pošiljka je išla prema Crnoj Gori.

Ovo je značajan pomak u trgovačkim obrascima, jer je Kina iskoristila ogromne količine primarnog metala tokom 2020. i 2021. godine, dok se domaća proizvodnja borila da zadovolji potražnju, prenosi RTCG pozivajući se na Reuters.

„Klatno se sada kreće u suprotnom smeru jer visoke cene električne energije smanjuju evropsku proizvodnju, što dovodi i do povećanja cena na Londonskoj berzi metala (LME) i fizičkih premija“, navedeno je u članku.

Oni koji se bave proizvodnjom primarnih metala i dalje moraju da savladaju izvozne takse i moguće je da izlazni tokovi dolaze iz carinskih skladišta koja se nalaze van kineskog poreskog režima.

„Najveći deo februarskog izvoza činile su dve pošiljke – 5.000 tona u Italiju i 20.100 tona u Crnu Goru. Ova balkanska zemlja može izgledati kao malo verovatna destinacija za kineski metal, ali njena jedina fabrika – KAP – prekinula je primarnu proizvodnju krajem prošle godine zbog visokih cena struje. Verovatno će koristiti uvezeni metal za zadovoljenje svojih proizvodnih linija koje još uvek rade“, piše RTCG.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...