CRNA PROGNOZA ZA PUTNIČKI AVIO SAOBRAĆAJ Do normalizacije će doći tek 2024, ocenjuje IATA

BiznisIzdvajamoSvetTurizamVesti

29.7.2020 10:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

CRNA PROGNOZA ZA PUTNIČKI AVIO SAOBRAĆAJ Do normalizacije će doći tek 2024, ocenjuje IATA CRNA PROGNOZA ZA PUTNIČKI AVIO SAOBRAĆAJ Do normalizacije će doći tek 2024, ocenjuje IATA
Putnički avio saobraćaj neće se tako brzo oporaviti od krize izazvane pandemijom, ocenila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA). Novi izveštaj ove organizacije... CRNA PROGNOZA ZA PUTNIČKI AVIO SAOBRAĆAJ Do normalizacije će doći tek 2024, ocenjuje IATA

Putnički avio saobraćaj neće se tako brzo oporaviti od krize izazvane pandemijom, ocenila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

Novi izveštaj ove organizacije pokazuje da će se međunarodni avio saobraćaj oporaviti tek 2024. godine. Ovo je još crnja prognoza za avio kompanije i putnike, s obzirom da je IATA u prethodnom izveštaju procenila da će do normalizacije doći, odnosno da će se sve vratiti na nivo pre krize sa koronom 2023. godine, podseća agencija Rojters.

Međunarodna asocijacija za vadušni saobraćaj u aprilu je iznela prognozu da će tokom 2020. godine doći do pada od 46 odsto u putničkom saobraćaju. Međutim, nova ograničenja u putovanjima i zabrane ulaska u neke zemlje samo su pogoršale prethodnu prognozu. Kako je ocenjeno, očekuje se pad od čak 55 odsto u 2020.

Foto: Pixabay.com

Drugi deo godine doneće sporiji oporavak od onog kojem smo se nadali. Samo je u junu došlo do pada od 86,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine„, rekao je za Rojters Brajan Pirs iz IATA.

Oporavak avio saobraćaja dodatno ugrožava dalje razbuktavanje Covid- 19 u SAD i zemljama u razvoju, s obzirom da putovanja u te zemlje čine čak 40 odsto svetskog avio saobraćaja.

Još jedan udarac predstavljaju i relativno skupi negativni testovi na koronu, neophodni za ulazak u mnoge države sveta.

Foto: Tanjug/AP

„Da su cene testova malo razumnije, možda bismo i mogli da očekujemo od putnika da izvdoje novac. U ovom trenutku cene su previsoke i negde se kreću do nekoliko stotina dolara“, pojasnili su za Rojters iz IATA.

Zabrinjava i što je sve manje poslovnih putovanja, što se vidi kao još jedna pretnja za avio kompanije koje su koncentrisane na prekookeanske letove. Korporativni klijenti, odnosno putnici sve više smanjuju troškove i umesto da putuju avionom poslove obavljaju koristeći video konferencije, koje su praktično postale norma tokom karantina.

Ostaje da se vidi da li ćemo biti svedoci oporavka na vreme pre krize kada su u pitanju poslovna putovanja. Brine nas što mislimo da se to neće desiti“, zaključio je Pirs.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...