Najvredniji kredit od 82 miliona evra odobren za "Gvozd"

Crnogorska Elektroprivreda investirala 42,7 miliona evra tokom prošle godine

RegionVesti

19.8.2024 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorska Elektroprivreda investirala 42,7 miliona evra tokom prošle godine Crnogorska Elektroprivreda investirala 42,7 miliona evra tokom prošle godine
Ukupna investiciona ulaganja Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prošle godine su iznosila 42,66 miliona evra, što je oko 4,7 miliona manje nego godinu ranije kada... Crnogorska Elektroprivreda investirala 42,7 miliona evra tokom prošle godine

Ukupna investiciona ulaganja Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prošle godine su iznosila 42,66 miliona evra, što je oko 4,7 miliona manje nego godinu ranije kada je investirano 47,3 miliona evra.

Od te sume, 16,13 miliona se odnosi na obnovljive izbore energije, na proizvodnju je potrošeno 15,2 miliona, za razvoj i inženjering je investirano 11,9 miliona, pokazao je zvanično dostupni Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu u koji su uvid imale Vijesti.

Izveštaj je pripremila Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne delatnosti (REGAGEN), čiji je predsednik Odbora direktora Branislav Prelević.

„Što se tiče izvršenih ulaganja, u proizvodnju je u toku prošle godine ukupno uloženo 15,27 miliona evra, od čega se najznačajnije investicije odnose na ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja od 12,46 miliona, dok je ostatak novca uložen u remont blok transformatora 2T1 u HE Piva, rekonstrukciju mHE Rijeka Mušovića, Lijeva Rijeka, Šavnik, Rijeka Crnojevića, Podgor i rekonstrukciju rashladnog sistema u HE Perućica“, navodi regulator.

Pored tih ulaganja, tokom prošle godine je uloženo 16,14 miliona evra u Direkciju za obnovljive izvore, odnosno u projekte Solar 3000+ i Solar 500+, koji se odnose na ugradnju fotonaponskih sistema i malih elektrana na individualne objekte.

U projekte u okviru Direkcije za razvoj i inženjering, najznačajnije investicije u okviru ove cjeline EPCG odnosile su se na ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju HE Perućica 8,05 miliona evra, rekonstrukciju i modernizaciju HE Piva 429,4 hiljade evra i ulaganja u nastavak projekta korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac u TE Pljevlja 556,47 hiljada evra.

„Preostala ulaganja u okviru Direkcije za razvoj i inženjering od 2,16 miliona odnose se na pripremu tehničke dokumentacije i izradu idejnih projekata, analiza i studija u vezi sa sljedećim projektima VE Gvozd, HE Komarnica, HE Kruševo, SE Brana Slano i Brana Vrtac, SE Vilusi, gasne elektrane“, navodi se u izveštaju.

Kredit u vrednosti od 82 miliona evra predstavlja najveći kredit koji je ova banka realizovala u Crnoj Gori, a novcem obezbeđenim ovim kreditom će biti omogućeno finansiranje kupovine, izgradnje i rad nove kopnene vetroelektrane snage 55 MW u okolini sela Gvozd u Opštini Nikšić, čijom izgradnjom bi se ubrzala dekarbonizacija i energetska tranzicija Crne Gore”, piše u izveštaju.

Pored te investicije, EPCG vrši analize novih mogućnosti za izgradnju vjetroelektrana, pod čijom su pažnjom lokacije u više opština na sjeveru zemlje (Nikšić, Šavnik, Žabljak, Kolašin, Bijelo Polje, Mojkovac i Pljevlja).

Kada je u pitanju Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), ova energetska kompanija lani je imala, navodi regulator, ukupne investicije od 14,52 miliona evra, dok im je za tu godinu odobreno ulaganje od 36,87 miliona evra, pišu podgoričke Vijesti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.