Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika

Čukaru Peki važan za ekonomski razvoj Srbije

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

22.10.2021 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Čukaru Peki važan za ekonomski razvoj Srbije Čukaru Peki važan za ekonomski razvoj Srbije
Otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog je značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline,... Čukaru Peki važan za ekonomski razvoj Srbije

Otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog je značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline, poručila je u petak ambasadorka NR Kine Čen Bo.

Na ceremoniji otvaranja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, Čen Bo je rekla da je srećna što će taj rudnik biti „zeleni rudnik“, odnosno da će se rude iskopavati po svim srpskim, kineskim i evropskim standardima u oblastima zaštite životne sredine.

Čen Bo je istakla i da će udeo proizvodnje bakra biti uvećan na 18 odsto, što će Srbiju u narednom periodu svrstati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, prenosi Tanjug.

Navela je i da se za sada u rudniku zaposleno više od 500 srpskih radnika. Ambasadorka je naglasila da uz takve projekte, srpsko-kineska saradnja napreduje.

Čiju Guodžu, direktor za poslovanje u inostranstvu kompanije Zijin, čestitao je na otvaranju gornje zone ležišta Čukaru Peki, i zahvalio srpskom rukovodstvu, gradskoj upravi i svima onima koji su pomogli da se taj rudnik otvori.

Istakao je da se Srbija u centralnoj i istočnoj Evropi pozicionirala kao važna destinacija za kineske investicije.Tome, dodaje, doprinose povoljni uslovi za investiranje, ali i čeličnom prijateljstvu između Srbije i Kine. Kaže da je u rudniku za manje od tri godine odrađena akvizicija, izgradnja i proizvodnja.

Navodi da ovaj projekat značiti otvaranje novih radnih mesta, bitan je za razvoj ekonomije Srbije, ali i učvršćivanje srpsko-kineske saradnje.

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora, u koji je kompanija Zijin uložila 474 miliona dolara, biće prvi „zeleni rudnik“ u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu. Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncetrata dnevno.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
648.461.790,34 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju i donje zone ležišta gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...