Izvršni direktori investicionih banaka davali izjave u senatu SAD

Da li američkom tržištu nekretnina preti novi mehur?

BankeNekretnineNovacSvetVesti

27.5.2021 13:10 Autor: Marko Miladinović 0

Da li američkom tržištu nekretnina preti novi mehur? Da li američkom tržištu nekretnina preti novi mehur?
Direktori najvećih banaka u SAD učestvovali su u redovnom godišnjem saslušanju pred Komisijom za bankarstvo američkog Senata, i tom prilikom se po prvi put... Da li američkom tržištu nekretnina preti novi mehur?

Direktori najvećih banaka u SAD učestvovali su u redovnom godišnjem saslušanju pred Komisijom za bankarstvo američkog Senata, i tom prilikom se po prvi put mogla čuti potvrda jednog od vodećih upravljača kapitalom da tržištu nekretnina u najvećoj svetskoj ekonomiji ponovo preti kreiranje neodrživog mehura, kreiranog većom tražnjom, koja sobom povlači i rast broja uzetih hipotekarnih zajmova.

Na saslušanju pred članovima Senata, izvršni direktor banke JPMorgan Chase Džejmi Dajmon (Jamie Dimon), istakao je bojazan da se tržište nekretnina „pomalo otima kontroli“, ali i da ne veruje da će se ponoviti scenariji iz Velike recesije ili Svetske ekonomske krize 2008. godine, koja je, konkretno, upravo i započela iz tog razloga.

Kako prenosi CNN, Dajmon naglašava da „za razliku od pre 13 godina, kada su eskpanziji krize doprineli loši zajmovi, ovaj put to nije slučaj“, te da su banke po tom pitanju mnogo više vodile računa. Direktor JPMorgan Chase je istakao da je čitav finansijski sistem SAD u ovom trenutku bolje pozicioniran, i da su velike banke akumulirale dovoljnu količinu kapitala kojim mogu da se obezbede u eventualnom slučaju pucanja tržišnih mehurova.

On je bio jedini među direktorima najvećih banaka koji je jasno nagovestio da tržište nekretnina ide u smeru „prenaduvavanja“. Njegove kolege iz drugih banaka su bile umerenije, mada je bilo nagoveštaja slaganja s takvim stavom.

Izvršni direktor banke Goldman Sachs Dejvid Solomon (David Solomon) rekao je da ne misli da će doći do novog mehura, ali da bi centralna banka (FED) trebalo da izvrši svoj uticaj, kao krovni finansijski regulator, da se obuzdaju nerealne cene imovine na tržištu.

Direktor banke Morgan Stanley Džejms Gorman (James Gorman) je zaključio da tržište nekretnina na nacionalnom nivou još uvek nije dostiglo zabrinjavajući nivo, ali da su tržišta pojedinih američkih država „pred pucanjem“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...