Strane kompanije u Crnoj Gori vrše ispitivanje potencijalnih nalazišta nafte I gasa

Da li će kod Ulcinja biti izgrađene naftne platforme?

RegionVesti

26.8.2021 11:14 Autor: Gordana Bulatović 0

Da li će kod Ulcinja biti izgrađene naftne platforme? Da li će kod Ulcinja biti izgrađene naftne platforme?
Crna Gora će do kraja septembra imati preliminarne podatke o kvalitetu i potencijalu ležišta nafte i prirodnog gasa u njenom južnom priobalju, saopšteno je... Da li će kod Ulcinja biti izgrađene naftne platforme?

Crna Gora će do kraja septembra imati preliminarne podatke o kvalitetu i potencijalu ležišta nafte i prirodnog gasa u njenom južnom priobalju, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Nedaleko od najjužnijeg crnogorskog grada na Jadranu, Ulcinja, italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek krajem marta započeo je bušenje prve istražne bušotine, piše SEEbiz.

“Koncesionar Eni-Novatek za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju do sada je iskopao bušotinu na dubini od 4.700 metara i do kraja septembra bi trebalo da bude na 6.000 metara, gde se očekuje ulaz u zonu ležišta”, rekao je novinarima u Podgorici Marko Perunović, državni sekretar za energetiku i rudarstvo, istakavši da preliminarni podaci pokazuju da ima razloga za optimizam.

Perunović je takođe rekao da koncesionar odgovorno radi sve kako bi zaštitio prirodnu okolinu, zbog čega, kako tvrdi, rade značajno sporije i pažljivije. “To nas košta malo više vremena, međutim i na početku smo definisali da ekonomija i ekologija mogu da idu jedno uz drugo, zbog čega se radi pažljivije na svemu tome“, kazao je Perunović.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa. Prvi ugovor je 2016. godine potpisala s italijansko-ruskom kompanijom Eni i Novatek za četiri istraživačka bloka na razdoblje od sedam godina, a drugi godinu kasnije s grčkom kompanijom Energean, za dva bloka s istim trajanjem istraživanja.

Bušenju crnogorskog morskog tla oštro su se suprotstavile nevladine organizacije koje se bave ekologijom, dok su ih iz ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uveravali da će pratiti sve parametre vezane za životnu sredinu, stanje morskog ekosistema, kao i da će na prvi znak njegovog narušavanja reagovati.

„To ćemo raditi ne samo zbog očuvanja crnogorskog primorja već i zbog susedne Hrvatske. Svako eventualno izlivanje nafte, gasa ili bilo čega na dvadesetak kilometara od naše obale može uticati i na susednu Hrvatsku zbog morskih struja koje idu u njenom pravcu“, rekao je ranije za Radio Slobodna Evropa državni sekretar u ministarstvu ekologije Danilo Mrdak.

Prva bušotina, čiji rezultati se uskoro očekuju, nalazi se kod Ulcinja, na 28 kilometara od obale, dok će druga biti na oko 18 kilometara od obale i njena dubina neće biti veća od kilometar i po.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...