Država planira da još neke zdravstvene usluge prebaci na privatni sektor

Da li ćemo uskoro moći sa knjižicom i kod privatnog lekara?

OsiguranjeSrbijaVestiZdravlje

1.12.2021 10:11 Autor: Stanislav Stanišić 4

Da li ćemo uskoro moći sa knjižicom i kod privatnog lekara? Da li ćemo uskoro moći sa knjižicom i kod privatnog lekara?
„Privatno zdravstvo spremno je za proširenje saradnje sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) u domenu svih lista čekanja“, kažu za Biznis.rs iz Asocijacije... Da li ćemo uskoro moći sa knjižicom i kod privatnog lekara?

„Privatno zdravstvo spremno je za proširenje saradnje sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) u domenu svih lista čekanja“, kažu za Biznis.rs iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova Srbije.

U dopisu dostavljenom našem portalu oni podsećaju da privatne zdravstvene ustanove imaju dugogodišnju izuzetno uspešnu saradnju sa RFZO, pre svega kada je reč o operaciji katarakte i biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

„O konkretnoj saradnji i proširenju usluga koje bismo mogli da ponudimo građanima još uvek nismo ništa konkretno dogovorili. Podsećamo da naše ustanove mogu da ponude i uslugu izabranog lekara“, preciziraju iz Asocijacije.

V.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila je na okruglom stolu u okviru petih „Srpskih dana osiguranja“ da postoji plan da se još neke usluge prebace na privatni sektor, jer se javila potreba za proširenjem saradnje, naročito sada tokom pandemije. Kako piše portal sveonovcu.rs, ona je pojasnila da je procedura takva da Fond prvo preporuči koje su to usluge, a zatim Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ radi procenu i ocenjuje kapacitete.

Takođe je podsetila i da se sada u privatnim ustanovama o trošku Fonda radi dijaliza, vantelesna oplodnja, zatim hiperbarična komora i katarakta, i navela da je dosadašnja saradnja odlična.

Problem sa kojim su se susreli su više cene kod privatnih ustanova što je, kako je objasnila, razumljivo jer su njihovi troškovi nabavke veći.

„Mi kada radimo nabavke one su centralizovane i velike, pa su i nabavne cene niže, što nije slučaj kod privatnika koji samostalno nabavljaju opremu i ne mogu da dobiju tu cenu. Radimo i na tome“, dodala je Sanja Radojević Škodrić.

Mana dosadašnjeg sistema ugovaranja, prema njenim rečima, jeste što se ugovori sklapaju na godinu dana, pa to onemogućava privatne ustanove da naprave dugoročne planove jer ne znaju kakve će biti potrebe Fonda. Zbog toga je predložila stvaranje javno-privatnog partnerstva koje bi bilo na pet ili deset godina, piše portal sveonovcu.rs.

„To je saradnja koja je zaživela u mnogim drugim zemljama“, istakla je ona i dodala da je to neophodno uraditi što pre jer postoji tražnja iz regiona i iz sveta.

Tagovi
SARADNJA
  • GocaBG

    1.12.2021 #1 Author

    Davno je to trebalo da se usvoji,nadam se da uskoro doci do toga…

    Odgovori

  • Tina

    1.12.2021 #2 Author

    Bilo bi odlicno

    Odgovori

  • Gaga

    2.12.2021 #3 Author

    Time bi sigurno i kvalitet usluga bio povecan

    Odgovori

  • Kada ce biti kod nas usliga ponovo za Rosno ima li bilo koji link za kartice Rosno nije to do nas i nije to nas problem postoje pravnike i dokumemta…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...