DAIMLER SE NAGODIO SA VLASTIMA U SAD Odšteta 1,5 milijardi dolara zbog lažiranja emisije dizel motora

AutomobiliEUHi-techLifestyleSvetVesti

14.8.2020 14:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

DAIMLER SE NAGODIO SA VLASTIMA U SAD Odšteta 1,5 milijardi dolara zbog lažiranja emisije dizel motora DAIMLER SE NAGODIO SA VLASTIMA U SAD Odšteta 1,5 milijardi dolara zbog lažiranja emisije dizel motora
Nemački proizvođač automobila Daimler saopštio je da je postigao sporazum sa američkim vlastima o slučaju poznatom kao „dizelgejt“. Daimler će platiti američkim vlastima 1,5... DAIMLER SE NAGODIO SA VLASTIMA U SAD Odšteta 1,5 milijardi dolara zbog lažiranja emisije dizel motora

Nemački proizvođač automobila Daimler saopštio je da je postigao sporazum sa američkim vlastima o slučaju poznatom kao „dizelgejt“. Daimler će platiti američkim vlastima 1,5 milijardi dolara, a oko 700 miliona dolara biće plaćeno vlasnicima automobila u odvojenoj tužbi protiv kompanije.

Daimler je prateći Volkswagen i druge proizvođače automobila već nekoliko godina u centru skandala, jer su kompanije optužene da su koristile softver u automobilima sa dizel motorima, koji je pokazivao manje vrednosti emisije štetnih gasova u atmosferu, prenosi Komersant.

Testiranja koja je obavila grupa američkih naučnika 2014. godine pokazala su da Volkswagenovi „passat“ i „jeta“, kao i BMW „x5“ emituju značajno više štetnih gasova od dozvoljenih, odnosno od onih koja su prikazana u deklaraciji. Rezultati testova kasnije su potvrđeni u Evropi.

Daimler je morao ranije da povuče nekoliko miliona svojih automobila radi zamene softvera, a prema prošlogodišnjem sporazumu sa nemačkim vlastima platio je kaznu u iznosu 870 miliona evra.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...