Povećani računi stići će građanima u novembru za oktobar

Daljinsko grejanje u Nišu u proseku poskupelo devet odsto

Vesti

13.9.2024 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Daljinsko grejanje u Nišu u proseku poskupelo devet odsto Daljinsko grejanje u Nišu u proseku poskupelo devet odsto
Gradsko veće u Nišu odobrilo je danas „Gradskoj toplani“ izmenu cena daljinskog grejanja i to pojeftinjenje varijabilnog dela cene sa 7,76 dinara po kilovat-satu na... Daljinsko grejanje u Nišu u proseku poskupelo devet odsto

Gradsko veće u Nišu odobrilo je danas „Gradskoj toplani“ izmenu cena daljinskog grejanja i to pojeftinjenje varijabilnog dela cene sa 7,76 dinara po kilovat-satu na 7,07 dinara, kao i poskupljenje fiksnog dela cene sa 29,42 dinara po kvadratnom metru na 37,28 dinara.

Direktor „Gradska toplana“ Predrag Milačić rekao je da se za prosečan stan, u ukupnom iznosu može očekivati povećanje cene od devet odsto u odnosu na prethodnu grejnu sezonu, s obzirom da je varijabilni deo pojeftinio, a fiksni deo poskupeo, prenosi Beta.

„Stan prosečne kvadrature od 50 ili 60 kvadrata je 2023. godine trošio nešto ispod 1.100 dinara po kvadratnom metru godišnje, a ove godine se može očekivati potrošnja od 1.200 dinara po kvadratu“, rekao je Milačić na sednici Gradskog veća.

Povećani računi stići će građanima u novembru za oktobar, s tim što će visina računa najviše zavisiti od grejne sezone i od toga koliko će spoljna temperatura biti visoka.

„Razlog za pojeftinjenje varijabilnog dela je to što je 1. maja promenjena metodologija za utvrđivanje cene gasa za pravna lica i industriju, što je dovelo do pojeftinjenja gasa za nekih devet odsto“, kazao je Milačić.

Foto: Freepik.com

Prema njegovim rečima, za poskupljenje fiksnog dela računa postoji mnogo razloga, ali su dva značajna.

„Mi smo prošle godine imali poskupljenje gasa, značajnije 1. novembra, ali je zbog primene Zakona o zaštiti potrošača ta nova cena primenjena na varijabilni deo tek 1. februara ove godine. U tom periodu je prihod toplane smanjen preko 90 miliona dinara i to se sada vraća kroz fiksni deo“, rekao je Milačić.

On je kazao da je drugi značajan razlog za poskupljenje fiksnog dela poskupljenje mazuta, tako da je u odnosu na 2022. godinu, toplana za taj energent u 2023. godini platila više od 78 miliona dinara.

Milačić je kazao da niška toplana greje oko 31.000 domaćinstava i oko 2.000 poslovnih prostora, a ukupna grejna površina je oko 2.280.000 kvadratnih metara.

On je podsetio da je ovo 11. godina kako se u Nišu u potpunosti naplaćuje grejanje po potrošnji za razliku od Beograda i Novog Sada, gde većina korisnika daljinsko grejanje plaća paušalno po kvadratu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.